В Україні представили новий стандарт освіти: як навчатимуться діти

Кабінет Міністрів України 30 Вересня прийняв новий стандарт освіти, розрахований на 5-9 класи, який запрацює з 2022 року. 8 жовтня його презентував виконуючий обов’язки міністра освіти Сергій Шкарлет, повідомляє пресслужба Міносвіти.

Новий стандарт, за словами в.о. міністра, базується на принципі 11 компетенцій.

«Ми сьогодні маємо в стандарті чітко затверджені 11 основних компетенцій, плюс поділ на цикли базової середньої освіти. І найголовніше, що це базові наскрізні вміння», — розповів він.

Навчальний процес розділений на два цикли – адаптаційний (5-6 класи) і цикл базового предметного навчання (7-9 класи). За підсумками цих циклів, школярі повинні мати такі компетенції:

вільне володіння державною мовою;
здатність спілкуватися рідною (при відмінності від державної) та іноземними мовами;
математична компетентність;
компетентності В ГАЛУЗІ ПРИРОДНИЧИХ наук, техніки і технологій; інноваційність;
екологічна компетентність;
інформаційно-комунікаційна компетентність;
навчання протягом життя;
громадянські та соціальні компетентності;
культурна компетентність;
підприємливість і фінансова грамотність.
Замість предметів передбачається ввести освітні області. Поки що їх буде дев’ять: культурно-Літературна, математична, природознавча, технологічна, інформатична, соціальна і здоров’я зберігає, громадянська та історична, Художня, фізична культура.

Батьки отримають можливість повно і оперативно відстежувати успіхи дітей. А основну роль у реалізації стандарту зіграють педагоги-так, вчителі самостійно обиратимуть предмети та інтегровані курси в інтересах своїх учнів, тобто по суті, це буде академічна свобода.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.