Подвійна загроза: що кажуть експерти про “зустріч” COVID-19 і сезону грипу

Заходи у сфері охорони здоров’я щодо коронавірусу можуть допомогти знизити захворюваність на грип в цьому сезоні, але є побоювання з приводу “зустрічі” двох вірусів. Про це йдеться в матеріалі Al Jazeera з серії, що випускається в партнерстві з ВООЗ, передає УНН.

У міру того, як Північна півкуля наближається до зими, країни стикаються з подвійною загрозою: щорічний сезон грипу накладається на пандемію коронавірусу, яка триває.

Захворюваність на грип зазвичай збільшується з листопада по березень в Північній півкулі і з червня по серпень в Південній півкулі, що збігається з холодними погодними умовами. У тропічних і субтропічних країнах немає явних холодів, тому грип, як правило, циркулює цілий рік.

ВООЗ попередила, що спільна циркуляція грипу та COVID-19, що викликають респіраторні захворювання, може створити додатковий тягар для вразливих груп населення та систем охорони здоров’я, які і без того перевантажені через пандемію.

Щоб полегшити ситуацію, агентство охорони здоров’я ООН закликає країни зробити в цьому році пріоритетними свої програми вакцинації проти грипу, вакцинувати осіб з високим ризиком розвитку ускладнень, включаючи вагітних жінок, літніх людей, дітей і людей з загальними проблемами зі здоров’ям. Згідно з тимчасовими рекомендаціями щодо пандемії COVID-19, якщо вакцини проти грипу не вистачає, дві цільові групи – медичні працівники і люди похилого віку – повинні мати найвищий пріоритет для вакцинації, йдеться в статті.

“Гарна новина в тому, що є способи профілактики і лікування грипу за допомогою вакцинації і противірусних препаратів, а також за допомогою заходів охорони громадського здоров’я і соціальних заходів, які ми досить часто використовуємо при COVID, які служать цілі в обох випадках”, – зазначає керівник групи ВООЗ щодо забезпечення готовності і реагування на грип Енн Моен.

Читайте також  “Ніколи не забуду, коли він лежав зі снайперською кулею і у нього задзвонив телефон… То була його мати…”

Цього року країни Південної півкулі вже повідомили про значно меншу кількість випадків захворювання на грип у порівнянні з попередніми роками.

В Австралії, наприклад, міністерство охорони здоров’я зареєструвало в цілому 21 156 лабораторно підтверджених випадків грипу в порівнянні з 289 731 випадком грипу за той же період минулого року.

Пoчуттiв нe мaлa. Їй пoдoбaлocь, що він, кращий студент, пpuдiляє їй бaгaтo увaгu
Подібні тенденції спостерігалися в пікові зимові місяці в Новій Зеландії, Південній Африці і деяких частинах Латинської Америки, пише видання.

Експерти вважають, що локдауни, обмеження на поїздки і закриття шкіл, а також інші заходи з профілактики та контролю інфекцій, схвалені для реагування на COVID-19, такі як фізичне дистанціювання, миття рук, респіраторний етикет і маски для обличчя, ймовірно, сприяли тенденції до зниження.

Але залишається незрозумілим, чи буде подібне зниження спостерігатися в Північній півкулі в найближчі місяці.

Моен сказала, що інші причини, такі як вірусна інтерференція або вірусна конкуренція, можуть бути визначальними факторами і вимагають подальшого вивчення.

Є побоювання з приводу збігу у часі сезону грипу з пандемією COVID-19 в поєднанні зі схожістю між двома вірусами.

Обидва передаються повітряно-крапельним шляхом при прямому або близькому контакті з інфікованою людиною, а також при непрямому контакті із зараженими поверхнями, також відомому як передача через фоміти.

Людина, інфікована COVID-19 або грипом, може переживати своє захворювання по-різному: від безсимптомного або легкого до тяжкого перебігу захворювання і навіть смерті. Однак, згідно з навними наразі даними та ВООЗ, у пацієнтів з COVID-19 спостерігається вищий рівень смертності і більша частка тяжких і критичних випадків, сказано у статті.

Грип та COVID-19 також мають схожий спектр симптомів – від лихоманки, болю в горлі і сухого кашлю до втоми, головних болів та інших болів, сказано в матеріалі.

Читайте також  Молодий українець трагічно загинув у Польщі

Однак втрата нюху і смаку, особливо серед молодих людей, більш характерна для пацієнтів з COVID-19.

“Єдиний спосіб дійсно дізнатися, грип у вас або COVID-19, – це зробити тест. Люди не можуть самостійно поставити собі діагноз”, – сказала Моен.

У будь-якому випадку люди повинні дотримуватися правил в галузі охорони здоров’я, стежити за своїми симптомами і звертатися за медичною допомогою в разі тяжкого перебігу захворювання, додала вона. І, якщо у людини позитивний результат тесту на COVID-19, важливо самоізолюватись.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.