ДЕМОБІЛІЗАЦІЯ! Вже офіційно – Рада проголосувала: закон на столі. Ручка, підпис. Перші деталі!

Верховна рада проголосувала за законопроєкт про демобілізацію строковиків із нормою про відстрочку від подальшої мобілізації в 12 місяців.

Про це повідомляє Ярослав Железняк.

«Військовослужбовці строкової військової служби, строк військової служби яких закінчився під час дії воєнного стану та військову службу яких продовжено понад встановлені строки, звільняються з військової служби в запас. Такі особи не можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації протягом дванадцяти місяців з дня звільнення з військової служби в запас, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу», — зазначається в тексті законопроекту № 11035.

Нагадаємо, що секретар РНБО Олексій Данілов ще у листопаді 2023 року заявляв, що українські військовослужбовці-строковики, у яких завершився термін служби, будуть демобілізовані. При цьому ті строковики, у яких закінчився термін служби, за бажання можуть залишитися в армії на контрактній основі.

«Цьому питанню було приділено велику увагу для того, щоб ми, по-перше, справедливо займалися питанням долучення до нашого війська тих людей, які необхідні нам для обороноздатності країни. Що стосується мобілізації людей, які проходили строкову службу, то на засіданні Ставки президент підняв це питання і попросив, і військові погодилися, що найближчим часом ці люди будуть демобілізовані. Відбудеться цей процес», — сказав Данілов.

Він зауважив, що це справедливо. І додав, що строковики, в яких закінчився термін служби, але мають бажання лишитися у війську, зможуть зробити це на контрактній основі.

Раніше петиція до президента щодо демобілізації за бажанням українських військових, які відслужили один рік, зібрала 25 тисяч підписів. Президент Зеленський у відповіді на неї нагадав, що демобілізувати можуть лише: за віком, станом здоров’я, через сімейні обставини, у зв’язку з обвинувальним вироком суду або з визначених названим законом поважних причин. Водночас він звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням «комплексно опрацювати» порушені в петиції питання.

Читайте також  На Прикарпатті представники ОПЗЖ і Селянської партії ігнорують роботу виборчих комісій — ОПОРА

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.