Мобілізація 2024: у Раді розкрили важливі подробиці законопроекту

Черговий мобілізаційний період продовжено ще на 90 днів до 13 травня. Відповідний законопроєкт про мобілізацію президент України Володимир Зеленський підписав 12 лютого, разом з законом про продовження воєнного стану. Сьогодні, 1 березня, в комітеті вирішувалося питання щодо поправок у документі стосовно мобілізації аспірантів.

Про розгляд правок ТСН розповів член оборонного комітету, народний депутат Федір Веніславський.

Питання стосовно поділу студентів
Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки продовжив розгляд мобілізаційного законопроєкту на сьогоднішньому засіданні. З цього приводу Веніславський зауважує наступне:

“На засіданні комітету вирішили, що прибираємо поділ аспірантів на контрактну та бюджетну форми навчання”.

Він додав, що вони матимуть однакове право на відстрочку від мобілізації. Проте для цього Міністерство освіти має розробити спеціальні механізми для перевірки:

“… чи дійсно людина здобуває науковий ступінь, чи вона використовує науку для ухилення від мобілізації”.

Веніславський вказує, що ці питання міністерство повинно тримати під контролем.

Друга вища освіта – не привід відстрочки від призову
Член оборонного комітету зауважує, що отримати відстрочку від мобілізації зможуть ті особи, хто продовжує здобувати вищу освіту в послідовному форматі. Веніславський пояснює це так:

“Тобто спочатку людина здобуває вищу освіту, магістерську та наукову. А ті, хто отримав ступінь бакалавра і знову пішов на бакалавра – права на відстрочку від мобілізації не матимуть”.

Він додає, що це також стосується варіанту, коли здобувач вже має вищу освіту з однієї конкретної спеціальності, проте потім вирішив здобувати вищу освіту цього ж рівня, але іншого профілю: “Це не буде підставою для відстрочки від мобілізації”.

Базова військова підготовка та базова військова служба
Федір Веніславський наголошує, що на засіданні комітету підіймали також питання проведення базової військової підготовки для студентів, а також базової військової служби для громадян віком від 18 до 25 років. Він зауважує, що всі студенти вищих навчальних закладів повинні пройти базову військову підготовку, тривалість якого – до 5 місяців:

Читайте також  Марцінків анонсував нові пільги для військових, котрі не мають статусу УБД

“… а ті, хто не навчаються у вищих навчальних закладах, мають пройти базову військову службу, термін якої теж становить до 5 місяців”

Народний депутат також зазначає, що якщо громадянин віком до 25 років не пройшов базової військової підготовки чи базової військової служби, тоді він може бути залучений на військові збори, щоб отримати статус військовозобов’язаного. А це вже стане підставою для мобілізації на фронт.

Повторне проходження ВЛК – для кого
На сьогоднішньому засіданні члени оборонного комітету підтримали поправку про необхідність проходження повторної військово-лікарської комісії (ВЛК). Зокрема це стосується тих військовозобов’язаних, хто від 24 лютого 2022 року отримали статус особи з інвалідністю II та III груп. В цьому випадку варто повторно пройти медичну комісію. Веніславський наголошує, що це безпосередньо стосується тих осіб, що “отримали такий статус після широкомасштабного вторгнення”.

“…вони мають повторно пройти МСЕК. Також особи, які були визнані обмежено-придатними, мають повторно пройти ВЛК для того, щоб бути визнаними або придатними, або непридатними до військової служби. Бо такого статусу, як обмежено-придатний, більше не існує”, – вказує нардеп.

Звільнення з військової служби
Член оборонного комітету згадує, що на засіданні розглядалися питання, пов’язані зі звільненням з військової служби. Зокрема члени комітету уточнили та виправили деякі моменти:

“Наприклад, те, що звільнення від військової служби під час воєнного стану можливе, якщо людина була обрана народним депутатом України чи депутатом місцевої ради. Це нісенітниця, бо виборів не може бути в умовах воєнного стану. Це прибрали з законопроєкту”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.