Ухилянти самі перестануть ховатися від ТЦК: у ЗСУ запропонували грамотні зміни у мобілізації

Ухилянти самі перестануть ховатися від ТЦК: у ЗСУ запропонували грамотні зміни у мобілізації.

Для того, щоб військовозобов’язані не намагалися втекти від мобілізації, влада має змінити ставлення до людини в армії.

Відповідну думку висловив колишній командир роти батальйону, вчений та публіцист Євген Дикий в інтерв’ю “Тиждень”.

За його словами, до людини в армії застосовується совковий підхід. Іншими словами, вона – одноразовий ресурс для використання на користь держави, і повернутися додому з армії зараз можна лише у двох випадках: загинувши чи ставши інвалідом

З таким ставленням, наголосив військовий, залучити до мобілізації, мотивувати воювати – неможливо. Щоб змінити ситуацію, Дикий пропонує:

1. Встановити чіткий термін перебування на фронті, наприклад 1,5-річний. Тих, хто відвоював цей період – демобілізувати. За півтора року, пояснює Євген Дикий, реально підготувати зміну демобілізованим.

2. Дозволити мобілізуватись у ту військову частину, у яку хоче боєць.

3. Дозволити військовим частинам самостійно набирати бійців. Такі приклади, за словами Дикого, вже є. Це, наприклад, ініційовані МВС підрозділи – так звана Гвардія наступу, а у Третій окремій штурмовій бригаді та спецпідрозділі “Kraken” взагалі дають людині 2-тижневий пробний період служби, щоб зрозуміти, чи зможе він витримати на війні. Примітно, що в цих частинах вистачає добровольців і вибираються ті з них, хто справді придатний для служби.

4. Враховувати навички людини та не розкидатися мізками – зараз людині з бойовим досвідом, навичками менеджменту у цивільному житті, але з інвалідністю, не можуть знайти місця в армії, якщо вона не має офіцерського звання.

5. Ввести кримінальне покарання за ухилення від військового обліку, оскільки наразі загрожує лише невеликий адміністративний штраф.

Читайте також  “Віддав своє життя боротьбі за мир у Батьківщині”: загинув 22-ний Іван Білецький. Світла і Вічна пам’ять

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.