Хто з чоловіків має право на виїзд за кордон під час війни і про які зміни треба знати

В Україні під час воєнного стану продовжують діяти обмеження щодо виїзду за кордон військовозобов’язаних чоловіків. Усім їм у віці 18-60 років заборонено покидати країну, але є певні винятки, а віднедавна було ухвалено зміни до законодавчих актів.

Вони стосуються виїзду за межі України водіїв міжнародних перевезень. OBOZ.UA розповідає, що треба знати з цього приводу.

Які правила перетину держкордону під час війни?

За словами адвокатки та юристки Ario Law Firm Надії Грищенко, прописані в законодавстві умови здебільшого стосуються тих військовозобов’язаних, які здійснюють супровід за кордон осіб із інвалідністю, своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб із інвалідністю I чи II групи, є опікунами таких осіб і супроводжують їх.

“Це зазначено в ключових пунктах 21 та 22 Правил перетинання державного кордону громадянами України, де закріплений повний перелік осіб, кого чоловіки можуть супроводжувати та в якому статусі”, – пояснила вона.

Водночас існують особливості щодо самостійного перетину кордону чоловіками віком від 18 до 60 років. (пункт 22 Правил). Наприклад, вони можуть виїхати в іншу країну, якщо особа з інвалідністю, опікуном якої вони є, вже перебуває на консульському обліку в іноземній державі. Для цього треба пред’явити відповідну довідку, а також мати пакет документів (їх нотаріально засвідчених копій), які чоловік взяв би з собою у разі здійснення супроводу зазначених осіб.

За словами юристки, ще одна особливість полягає в тому, що чоловіки 18-60 років, які супроводжували осіб з інвалідністю для виїзду за межі України, зобов’язані повернутися в країну не пізніше повернення в Україну тих людей, яких вони супроводжували.

“Тобто використати особу для перетину кордону можна, але й повернутися на територію України вони мають разом”, – підкреслила Грищенко.

Читайте також  Вже з жовтня: Примусова мобілізація чоловіків кому за 30

Хто з військовозобов’язаних чоловіків може перетинати кордон у 2023 році?

Виїхати за кордон зможуть усі групи військовозобов’язаних чоловіків, яким дозволено перетинати державний кордон під час дії воєнного стану. Переліки таких осіб зазначені в пунктах 21 та 22 Правил перетинання державного кордону громадянами України.

Зокрема, виїжджати за кордон можуть:

– чоловіки з інвалідністю;

– чоловіки, які мають дружину з-поміж осіб із інвалідністю I або II групи;

– особи, які мають одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи;

– батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

– батьки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

– чоловіки, які потребують постійного догляду;

– опікуни осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними.

Також покинути межі країни мають право інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Тобто ті категорії осіб, які закріплені в частині першій ст. 23 ЗУ “Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку”.

Які зміни введено від жовтня-2023?

Кабінет міністрів у п’ятницю, 13 жовтня, ухвалив зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України. Вони стосується кількості водіїв, які можуть одночасно виїхати за межі країни на одному транспортному засобі.

Раніше з цієї категорії військовозобов’язаних за кордон могли виїхати:

– один водій на вантажному транспортному засобі компанії, яка має ліцензію на міжнародні перевезення вантажів та пасажирів;

– два водії на одному автобусі ліцензіата.

Згідно з новим рішенням уряду ця кількість буде збільшена до двох і трьох водіїв відповідно.

За словами представника уряду у Верховній Раді Тараса Мельничука, зміни пояснюються необхідністю дотримання положень Європейської угоди щодо роботи екіпажів транспортних засобів, які виконують міжнародні автомобільні перевезення (ЄУТР). Україна приєдналася до неї ще 2006 року.

Читайте також  Мобілізація в Україні: кого можуть призвати лише добровільно, озвучено категорії

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.