“Українські чоловіки, увага! Не підписуйте повістку від ТЦК, поки не прочитаєте цю статтю!”

Українцям роздають повістки чотирьох видів.

Форма повістки повинна мати чіткі вимоги до її оформлення. Кабінетом Міністрів України у грудні 2022 року було прийнято новий порядок організації та ведення військового обліку, який включає оновлену форму порядку денного. Про це розповів юрист юридичної фірми Gracers Сергій Савінський у коментарі “РБК-Україна”.

Порядок денний є письмовим документом, який видається на ім’я певної особи, тобто військовозобов’язаної. У ній має бути зазначений обов’язок такої особи з’явитися до Територіального центру кадрів та Станції призову (раніше відомі як військкомати).

“У порядку денному мають бути зазначені прізвище, ім’я та по батькові особи, на яку виписують цей документ. Також має бути зазначено, де проживає ця особа. Однак паспортні дані не вказуються”, – коментує юрист.

Як зазначив адвокат, якщо у заповненому порядку денному є помилки або інші дані вказані неправильно, військовозобов’язаний має право її не брати.

“Однак якщо на порядку денному, скажімо, тільки союз “і” замінили на союз “і” або прийменник “в” замінили прийменником “у”, то це не означає, що повістка не відповідає формі. Такі дрібні нюанси не впливають на дійсність документа”, – звертає увагу Сергій Савінський.

У випадку, якщо в порядку денному були внесені значні зміни до конструкції та формулювання (наприклад, є вимоги про взяття з собою речей, які не передбачені стандартним порядком), такий документ можна не враховувати.

“Якщо навіть такий документ вам вручать, то ігнорування такого документа не покладає на людину якихось негативних наслідків. Але звертаю увагу, що це лише в тому випадку, якщо у документі є суттєві відхилення від основної затвердженої форми повістки”, – додає співрозмовник.

За його словами, існують інші ситуації, коли повістку можна не брати до уваги. Ось деякі з них:

Читайте також  Кому з чоловіків можуть повторно видати повістку в ТЦК під час мобілізації в Україні: роз'яснення

Дані було виправлено у частково заповненій формі повістки.
Особисті дані одержувача вказані неправильно на порядку денному.
Порядок денний вручає неуповноважена особа, яка не має печатки або видно, що певні дані були внесені після вашої участі, а форма заповнювалася заздалегідь.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.