Яйця подорожчают до 100 гривень: Українців попередили про підвищення цін на продукти на 30%

В Україні 2023 року очікується підвищення цін на продукти на 30%. Подорожчання більшості асортиментних позицій очікується перед Великоднем. Про це повідомив економіст Олег Пендзин.

Зазначено, що у держбюджеті інфляція закладена на рівні 24-25%, тому продовольчий кошик подорожчає на третину. Аналітик наголосив, що ціни на продукти тісно пов’язані з сезоном. Вартість овочів та фруктів підвищується до моменту, коли українці не почнуть збирати врожай з відкритого ґрунту.

“Як правило, це червень, якщо буде рання весна – кінець травня. До цього моменту вся плодоовочева продукція буде дорожчати. А особливо, цибуля і морква, які вже починаються дорожчати. Цибуля вже подорожчала проти цін минулого року в 2,5 раза, морква – в 2 рази. Картоплі посадили багато, тому ситуація не буде критична, з капустою теж не очікується сильне подорожчання”, – пояснив Пендзин.

Експерт зазначив, що 70% собівартості яєць складає комбікорм. Тому цей продукт тісто пов’язаний з кукурудзою, яка значно подорожчала. Олег Пендзин вважає, що зараз ціни на яйця досягли максимуму. Проте вартість 75 грн за десяток – зовсім не межа.

“Я не бачу спроможності людей купувати яйця, наприклад, по 100 грн за 10 штук. Хоча домашні точно будуть більш як 100 грн. Кури починають активно нестися в період середина-кінець квітня, коли тепліє. Тоді збільшується кількість яєць. Але до цього моменту я не прогнозую їх зростання в ціні, тим більше, зараз піст. Можуть на вирости лише перед Великодніми святами”, – вказав аналітик.

Пендзин не прогнозує значної зміни вартості риби. Морська – вся імпортна, в Україну завозять найдешевші види.

Українці почали споживати менше м’яса. Аналітик вважає, що воно подорожчає незначно – на 5-7% перед Великоднем.

Читайте також  Перед нападом на Україну Путін багато спілкувався з Юрієм Ковальчуком: що про нього відомо

Підвищення ціни на хліб до літа становитиме близько 1,5% щомісяця, а круп – 1,2%. Подальша ситуація залежатиме від урожаю. Молоко може традиційно подешевшати у квітні, коли корів виводять на пасовища.

“Я не прогнозую зростання ціни на молоко, і, крім того, в нас підтримується імпорт, а це дорого, тому я не думаю, що молочка буде рости. Тим більше молоко традиційно дешевшає у квітні, коли корів виводять на відкрите пасовище, вони забираються з ферм переводяться на відкрите пасовище, збільшується кількість молока, воно не має рости в ціні”, – цитує Пендзина УНН.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.