Франківська лікарка розповіла, в яких випадках підвищена температура тіла є нормою

Здається, ніби карантин триває цілу вічність. Увесь цей період є великим стресом для кожного, який так же негативно впливає на наше самопочуття. Інколи ми неправильно розуміємо наш організм і нам здається, що у нас проблеми зі здоров’ям. Під час простої перевтоми одразу починаємо міряти температуру і починаємо пити всі відомі нам ліки-порошки.

Але чи завжди дещо підвищена температура тіла свідчить про наявність захворювання? Розглянемо це питання детальніше.

Якою є нормальна температура тіла?

Насправді, відомі нам цифри «36,6» – це своєрідний еталон. В нормі температура тіла людини коливається у різних межах на різних ділянках тіла. На температуру тіла впливає, до речі, також вік і певні індивідуальні особливості людини та навіть пора дня.

Нормальні показники температури тіла людини коливаються в межах 36,2-37,2°С. Тобто, наскільки ви розумієте, 37,1°С – це не ознака хвороби! І, до речі, температура 37,0-37,2 може бути постійною у багатьох людей, і вони можуть цього навіть не відчувати.

Зверніть увагу, що у різних ділянках нашого тіла температура може суттєво відрізнятися в один і то самий час. Приклад ви можете побачити на ілюстрації.

У яких випадках підвищення температури тіла є нормою?

Зміна температури тіла у бік підвищення може також тимчасовим явищем, яке є фізіологічним, тобто нормальним, у таких випадках:

Після прийому їжі (особливо вуглеводів та висококалорійної їжі).
Після певних тривалих фізичних навантажень. Під час активного руху посилюється кровообіг, розширюються кровоносні судини і артеріальна кров посилює віддачу тепла у тканини. Показник повертається до норми приблизно через 1-2 години після припинення фізичної активності.
Під час овуляції у жінок. Триває підвищення приблизно на 1°С майже до початку менструації.
Після прийому деяких лікарських засобів. Тому рекомендую завжди уважно читати інструкцію до ліків.
Під час стресу. При сильному емоційному напруженні виникає викид адреналіну, який може короткочасно посилити ЧСС, частоту дихання і незначно підвищити температуру тіла.
У вечірню пору. Добре коливання температури до 0,5°С – це норма. Найнижчою є температура тіла приблизно о 4 годині ранку, найвищою – 17-18 година.
Після тривалого перебування у задушливому приміщенні або під сонцем. Межа «норми» у такому випадку є дуже крихкою, адже при перебуванні організму в умовах високої температури може виникнути тепловий удар, а це вже зовсім інша історія.

Читайте також  Кабмін проголосував за впровадження загальнонаціонального карантину

Коли підвищення температури тіла є симптомом захворювання?

Якщо ви добре ознайомленні з особливостями свого організму і знаєте, що в нормі у вас температура тіла не досягає показника вище 36,7-36,8°С, тоді варто звернути увагу на те, чи не свідчить її підвищення про патологію. Якщо окрім підвищення температури турбують будь-який з супутніх симптомів, таких як озноб, ломота в тілі, недомагання, втрата апетиту, втрата нюху та смаку, то варто одразу звернутися до лікаря. Дані симптоми супроводжують респіраторні інфекційні захворювання, які можуть ускладнитися бронхітами та пневмоніями.

Також підвищення температури тіла разом з диспепсичними явищами (нудота, блювання, пронос) є сигналом харчової токсикоінфекції, потрібно негайно звернутися до лікаря.

Розглянемо також випадок, коли пацієнта не турбують жодні зміни в організмі, тільки незначне підвищення температури тіла, яке триває понад тиждень. У цьому випадку цей симптом свідчить про:

порушення імунної відповіді;
схильність до розвитку системних захворювань сполучної тканини: системні васкуліти, аутоімунні захворювання, артрити та артрози різної етіології;
хронічні захворювання будь-якого ґенезу;
туберкульоз;
інфекції сечовивідних шляхів;
захворювання щитоподібної залози, наднирників.
Не варто вгадувати та прогнозувати свій стан. Зверніться одразу до лікаря, який дасть вичерпну детальну інформацію про причини та особливості підвищеної температури тіла і звісно ж надасть вам необхідну медичну допомогу! Для запису на прийом лікаря-терапевта телефонуйте за номерами: +38067377299 та +380503777299.

Будьте здорові!

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.