Доведеться затримувати пенсії: у Кабміні попередили про важкі наслідки відсутності західної допомоги

Український уряд може бути вимушений відкласти виплату зарплат держслужбовцям і пенсії мільйонам громадян. Це станеться, якщо Європейський Союз (ЄС) і Сполучені Штати не нададуть фіндопомогу державі на початку 2024 року.

Дефіцит зовнішньої допомоги підштовхне економіку, яка зараз відновлюється, до повернення в режим виживання. Про це заявила віцепрем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко FT. obozrevatel.com

Міністерка зазначила, що, можливо, доведеться відкласти виплату зарплати державним службовцям і виплату пенсій. “Підтримка партнерів надзвичайно важлива. Нам це потрібно терміново“, – сказала Свириденко.

Запит на підтримку в розмірі $60 млрд, поданий адміністрацією президента США Джо Байдена, залишається в “глухому куті” в американському Конгресі. Водночас запропонований 4-річний пакет підтримки ЄС на 50 млрд євро був відкладений через вето Угорщини. Проте лідери блоку мають зустрітися 1 лютого, щоб спробувати подолати опір уряду Віктора Орбана.

Свириденко зазначила, що пріоритетом в Україні буде оборона та обслуговування боргу, що означає “великий ризик недофінансування окремих соціальних галузей”. За її словами, владі, можливо, доведеться затримати виплату зарплати для 500 тис. державних службовців і 1,4 млн вчителів, а також виплати 10 млн пенсіонерів, якщо іноземна допомога не надійде.

“Це не просто збереження самої макроекономічної стабільності, а створення передумов для відновлення економіки та повернення українців”, – додала Свириденко.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.