Скандальний франківський забудовник Олег Лєпєнін намагається оголосити себе банкрутом, не відмовляючи собі та дітям у закордонних мандрах

У Господарському суді Івано-Франківської області уже майже рік триває провадження у справі про неплатоспроможність відомого бізнесмена, одного із співзасновників будівельної фірми “Екстім” (згодом — “Передмістя 2000”), директора будівельної компанії “Вертикаль” та ТОВ “Перший віконний завод” Олега Лєпєніна.

Бізнесмен намагається скористатися процедурою банкрутства фізичної особи, щоб не сплачувати багатомільйонний борг, який виник ще у далекому 2014 році на підставі судового рішення, пишее Ратуша з посиланням на Правду.

Заборгованість становить близько 40 мільйонів гривень, з яких 39 837 946, 90 гривень франківський бізнесмен винен компанії ТОВ “Фінансова компанія “Леверідж”.

Як пояснили представники кредитора, запровадження в Україні процедури споживчого банкрутства – банкрутства фізичної особи, було одним із зобов’язань нашої країни відповідно до Меморандуму, що був укладений у 2010 році між Міжнародним валютним фондом та Урядом України.

Принципи та концептуальні підходи до банкрутства фізичних осіб були розроблені Світовим банком та втілені під час прийняття Кодексу України з процедур банкрутства.

“Банкрутство для громадян в Україні – це процедура соціального банкрутства. Вона в першу чергу, спрямована на те, щоб допомогти неспроможній особі, яка дійсно потрапила у складні життєві умови, законно вибратись із “боргової ями” та розпочати життя наново. При цьому на боржника покладається обов’язок чесно і без приховування повідомити кредиторів і суд про свої фінансові можливості і сплатити борг кредитору у компромісному розмірі та в строки”, – зауважили в компанії “Леверідж”.

Як виявилося, запевняючи суд у своїй неплатоспроможність, Олег Лєпєнін продовжує позиціонувати себе як крупного підприємця, фірми якого успішно працюють, користується послугами дорогих столичних адвокатів і не відмовляє собі у простих життєвих радощах, серед яких – закордонні поїздки.

Читайте також  "Інноватика в сучасній освіті": Івано-Франківський медичний університет отримав престижні відзнаки

При цьому він переписав БК “Вертикаль” та “Перший віконний завод” на свого батька – таким чином суд не може арештувати його майно для передачі кредиторам.

Окрім того, у справі про банкрутство відомий в Івано-Франківську забудовник заявив, що є власником лише ¼ частини квартири, корпоративних прав в ТОВ “Кветтер” на загальну суму 54 450 гривень, а як директор ІБК “Вертикаль» та ТОВ “Перший віконний завод плюс” отримує щомісячну платню у розмірі 9600 гривень (за вирахуванням податків та зборів).

З огляду на це він розробив власний план «реструктуризації» боргів, виходячи із озвучених доходів та належної йому власності.

І успішний бізнесмен, який повинен повернути майже 40 млн грн, для погашення вимог кредиторів погодився виділяти сміховинну суму – 650 гривень щомісяця. Загалом було передбачено 60 платежів, а термін виконання плану реструктуризації боргів боржника – до 01.12.2026р.

Таким чином Олег Лєпєнін хотів повернути кредиторам лише 39 000 гривень, тобто менш ніж 0,1% багатомільйонного боргу.

З таким планом Олега Лєпєніна в компанії “Леверідж”, ясна річ, не погодилися.

“Верховний суд особливо зауважує, що якщо фізична особа використовує механізми банкрутства для ухилення від виконання зобов’язань та простого списання боргу перед кредиторами: “всім кому заборгував, пробачаю”, такі дії є зловживанням правом, отже особа не може отримати захисту від держави та скористатись привілеєм бути звільненою від боргів”, – зауважили з цього приводу представники кредитора.

З’ясувати справжній фінансовий та майновий стан боржника та його можливості щодо погашення заборгованості повинен би був призначений судом керуючий реструктуризацією, але зі своїм завдання він справлявся, м’яко кажучи, не надто добросовісно, у зв’язку з чим, кредитори звернулися з клопотанням про його відсторонення, поскаржившись суду на його бездіяльність.

Читайте також  Справжне обличчя Пустовіта, в мережу виклали відео, як блогер напав на офіціантку

“Призначений судом арбітражний керуючий та власне суд мали би дуже прискіпливо перевірити, як так сталось, що людина, яка є одним із найбільш успішних бізнесменів Івано- Франківська та керівником компаній-забудовників, що володіють більш ніж половиною елітних забудов, – вирішила оголосити себе банкрутом. Можливо, йдеться саме про зловживання правом, приховування від суду свого реального фінансового становища (шляхом оформлення активів на найближчих родичів) та бажання банально не повернути борги кредиторам?” – вважають в компанії “Леверідж”.

Представник кредитора в суді наголосив на тому, що керуючий реструктуризацією боржника зокрема не належним чином перевірив декларації боржника відносно даних ДПС, не витребував виписок по рахунках боржника, а відповідно не перевірив його фінансовий стан, не здійснив запиту до боржника стосовно його витрат на поїздки за кордон, не надав оцінку та не перевірив інформацію щодо витрат боржника та його дочки за кордоном тощо.

Як йдеться в ухвалі Господарського суду Івано-Франківської області, керуючий реструктуризацією дійсно при перевірці декларацій боржника та членів його сім’ї щодо доходів не використовував інформацію ГУ ДПС в Івано-Франківській області, хоча, на думку суду, зробити це був зобов’язаний.

Зрештою, це призвело до того, що ухвалюю Господарського суду Івано-Франківської області Василя Ловаса відсторонили від виконання обов’язків керуючого реструктуризацією.

“Визнати протиправною бездіяльність керуючого реструктуризацією фізичної особи Лєпєніна Олега Святославовича (код 2633105974) у справі №909/496/21 арбітражного керуючого Ловаса Василя Олексійовича в частині належної перевірки декларації боржника”, – йдеться у судовому рішенні.

Компанія “Леверідж” має надію, що нова арбітражна керуюча, усуне недоліки у роботі свого попередника, та належним чином проаналізує фінансовий стан боржника, причини виникнення заборгованості та перспективи погашення боргів кредиторам паном Лєпєніним.

Читайте також  У Франківську шахраї від імені міського голови збирають кошти на утеплення будинків (відео)

Зокрема, ще під час судового слідства було виявлено чимало фактів, які свідчать, що доходи Олега Лєпєніна не відповідають тим, які він публічно озвучує.

Зокрема, “найбідніший” забудовник Івано-Франківська та члени його сім’ї здійснювали численні виїзди до Єгипту, Польщі, Іспанії, Франції, Греції, а його дітьми – до ОАЕ та Туреччини.

Зазначена інформація не співставляється із відомостями, наявними в матеріалах справи стосовно фінансового стану Боржника, яке відображено в поданих ним Деклараціях про майновий стан.

Отже, у зв’язку із виявленням певних невідповідностей поданих боржником декларацій із іншими відомостями, які опосередковано свідчать про фінансовий Олега Лєпєніна та членів його сім’ї, з метою встановлення його реального фінансового-майнового стану Боржника, обов’язково необхідна перевірка декларації боржника на предмет достовірності, задля недопущення його фіктивного банкрутства.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.