Вчені з’ясували, чи небезпечні вакциновані та заражені COVID-19 люди для оточуючих

На жаль, щеплення – це не гарантія того, що людина не заразиться коронавірусом. Проте чи є різниця між пацієнтами вакцинованими та невакцинованими? Чи впливає введення вакцини на заразність хворого? На ці та інші запитання відповів кореспондент видання The Atlantic.

Згідно з недавніми дослідженнями, стверджує автор, щеплені пацієнти з ковідом поширюють його рідше. Пов’язано це з тим, що такі люди мають шансів підхопити COVID-19 набагато менше. Центр контролю та профілактики захворюваності у вересні виявив, що на одну вакциновану людину з позитивним тестом на інфекцію припадає шестеро нещеплених.

Також є два ще не рецензовані дослідження, які, за словами Росса Кедла, професор імунології Університету Колорадо, підтверджують ці факти. Так, одне з них демонструє, що частка щеплених у Провінтауні, які передали іншим вірус, мала порівняно з усіма іншими. Інше ж – проведене британськими вченими – свідчить про те, що вакцини Pfizer та AstraZeneca знижують зараження після проривних захворювань.

У Нідерландах вчені також провели дослідження на цю тему. Воно показало, що щеплені пацієнти переносять менш заразні частки вірусу. Щоправда, це дослідження поки що не рецензовано.

Такого ж висновку дійшли, наприклад, в університеті Іллінойсу в Урбана-Шампейні. Згідно з опублікованою за результатами дослідження статті, вакциновані не тільки виділяють менше вірусу в принципі, але і припиняють його поширювати раніше нещеплених, а частинки, що виділяються ними, менш заразні. А голландське дослідження демонструє, що у щеплених сім’ях передача ковіда зменшилася на 63 відсотки, тоді як інші фахівці різниці між щепленими та нещепленими не виявили.

Разом з тим, єдиної точки зору з приводу того, якою мірою проходження вакцинації допомагає знизити ризик передачі інфекції, зараз немає.

Читайте також  Коронавірус стане сезонним, як грип – вчені

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.