Близько 90% всіх спалахів інфекційних захворювань пов’язані з продуктами харчування

Близько 90% всіх спалахів інфекційних захворювань пов’язані з продуктами харчування, вважає заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Ляшко зазначив, що після ліквідації або реформування СЕС дискусії були навколо того, що один і той же бізнес перевіряють різні служби.

«Зокрема, якийсь м’ясопереробний цех перевіряли як санстанція, так і ветеринарна інспекція, захист прав споживачів. І була величезна проблема в подальшому: як ти не старайся, все одно виникає певний дисбаланс реагування на спалахи та епідемії », – сказав він.

Ляшко нагадав, що, відповідно до моделі, що діє до 2014 року, санепідслужба могла прийняти рішення про обмежувальні протиепідемічні заходи.

«Зараз проблема в тому, що епідеміолог не може локалізувати спалах. Раніше епідеміологи в системі СЕС виходили і локалізувати спалахи за принципом епіднагляду: знайшли хворого, встановили збудника, знайшли причину, знайшли шлях передачі, знайшли місце, запобігли розповсюдженню хвороби – закрили заклад. Але сьогодні епідеміолог не може самостійно прийняти рішення про локалізацію, фактично про закриття об’єкта », – сказав він.

У той же час Ляшко зазначив, що спалахи захворювання COVID-19 не пов’язані з продуктами харчування, але пов’язані з місцем масового скупчення людей.

«Ми бачимо велику кількість спалахів коронавирусной хвороби, пов’язаних, наприклад, з весіллями. Масові зібрання людей заборонені, але чомусь в закладах громадського харчування відбуваються банкети на 200-250 чол. Ми зобов’язані дотримуватися протиепідемічних вимоги, якщо не хочемо знову загнати країну в жорсткий карантин, коли закривається все, всі повинні сидіти вдома і вводиться надзвичайна ситуація », – сказав Ляшко.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.