Сезонний «стрибок» у часі нібито «призводить до зміни біологічних ритмів: Рада не скасувала сезонне переведення годинників в Україні

Верховна Рада не підтримала законопроєкт про скасування переходу на літній та зимовий час. Його направили на доопрацювання.

На позачерговому засіданні в п’ятницю, 19 березня, у другому читанні законопроєкт № 4201 підтримали 212 нардепів із 226 необхідних.

Законопроєкт відправили на доопрацювання Комітету Ради для повторного другого читання. Відповідне рішення підтримали 226 депутатів.

Зображення

Верховна Рада 3 березня прийняла за основу проєкт закону Про обчислення часу в Україні, що передбачає скасування переведення годинників.

Законопроєкт пропонує скасувати сезонне переведення стрілок годинників щопівроку та зафіксувати в Україні зимовий час (UTC+2 за міжнародною системою Coordinated Universal Time).

Ініціатором законопроєкту є перший віцеспікер Руслан Стефанчук.

У пояснювальній записці до законопроєкту він доводить необхідність відмовитися від переведення годинників тим, що сезонний «стрибок» у часі нібито «призводить до зміни біологічних ритмів і негативним чином відбивається на загальному стані людини, як фізіологічному, так і психологічному».

Отже, в Україні більше не буде необхідності переводити годинник на літній час, що в цьому році планувалося 28 березня.

Якщо закон приймуть після 25 березня, то годинник в останній раз переведуть 25 жовтня і після цього в Україні буде діяти єдиний час.

Згідно з прикінцевими положеннями, у разі прийняття закон має набути чинності через три місяці після його офіційного опублікування в парламентській газеті Голос України.

Однак, як пояснювала заступниця голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа, якщо Рада встигне проголосувати за законопроєкт загалом до 25 березня 2021 року, то депутати виключать цю норму з фінального тексту документа і він набуде чинності відразу ж після опублікування в Голосі України.

В Україні в останню неділю березня стрілки годинників переводять на годину вперед — так відбувається перехід на літній час. На поясний час стрілки годинників переводять на годину назад в останню неділю жовтня.

Читайте також  Топ-10 спеціальностей із найбільшою кількістю державних місць

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.