Учені визнали популярний делікатес рознощиком коронавірусу

У разі потрапляння Covid-19 на поверхню лосося вірус залишається заразним упродовж декількох днів залежно від температури.

Коронавірус 2020, який заразив вже понад 28 мільйонів людей у всьому світі, може більше восьми днів “жити” на поверхні свіжого охолодженого лосося. Причому його вірулентність залежить від тієї чи іншої температури зберігання риби.

До такого висновку дійшли вчені з Китаю. Результати наукової роботи опубліковані на платформі biorxiv.org.

За словами дослідників, у разі потрапляння Covid-19 на поверхню лосося вірус залишається заразним упродовж двох днів при температурі 25С, при температурі 4С – щонайменше вісім днів.

Під час транспортування, перш ніж потрапити на ринок, в магазин або ресторан, лосось зберігається при температурі саме 4С. При цьому риба високої якості транспортується світом упродовж декількох днів.

“Імпортована і експортована риба повинна зберігатися при низькій температурі (0-4С). В таких умовах поширення коронавірусу вона може бути легко транспортована з однієї країни в іншу впродовж тижня, стаючи одним з джерел міжнародного переміщення Covid-19”, – йдеться в дослідженні.

На відміну від овочів і фруктів риба повинна транспортуватися і зберігатися в умовах низьких температур. Через це вірус на поверхні лосося, який продається на ринках морепродуктів, може виживати упродовж тривалого часу.

Вчені говорять про необхідність складання суворого протоколу з інспекції імпорту та експорту риби, перш ніж вона буде допущена до продажу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.