Нові правила карантину з 1 серпня. Що зміниться

МОЗ також планує повернути дітей в школи вже з 1 вересня. Зараз для цього розробляються правила.

Нові правила карантину вступлять в силу з 1 серпня: Україну поділять на чотири епідеміологічні зони: зелену, жовту, помаранчеву і червону. При цьому усіх правил “нової нормальності” повинні будуть дотримуватися навіть у зеленій зоні.

МОЗ також планує, що з 1 вересня відновиться навчальний процес: у більшості шкіл діти повернуться за парти. Правила безпеки ще в розробці, але тільки в червоній зоні школярі повинні залишатися вдома. Корреспондент.net розповідає подробиці.

Карантин з 1 серпня

31 липня закінчується термін дії карантину, оголошеного владою України у зв’язку з пандемією коронавірусу. Зараз діє адаптивний карантин, коли ослаблення або посилення обмежень вводяться з урахуванням ситуації в області, а не в усій країні.

У середу, 29 липня, під час брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що в кожній із зон – зеленій, жовтій, помаранчевій, червоній – будуть різні обмеження. Найбільш м’які обмеження будуть в зеленій зоні.

“З 1 серпня у нас починають діяти нові правила карантину. Ми постійно вдосконалюємо ці правила, робимо їх більш зручними”, – заявив він.

Однак і в зеленій зоні обов’язковим є виконання таких карантинних правил, як масковий режим, соціальна дистанція, використання антисептиків, які у світі отримали назву “нова нормальність”.

Також у зеленій зоні збережуться такі правила: у приміщенні не менше п’яти квадратних метрів на особу; у кінотеатрах і театрах заповненість не більше половини; у транспорті заповнюються тільки сидячі місця.

У червоній зоні буде обмежено рух міського і міжміського транспорту. На перетині червоної і зеленої зони будуть встановлені відповідні пости.

МОЗ заявляє про чіткі критерії визначення епідеміологічної зони:

Читайте також  Андрій Данилко розповів, чому не хоче мати сім'ю

завантаженість лікарняних ліжок не більше 50 відсотків,
середня кількість тестувань не менше 24 на 100 тисяч населення,
коефіцієнт виявлення випадків інфікування не більше ніж 11 відсотків,
показник динаміки зростання випадків інфікування не більше 10 відсотків.
Якщо в області немає перевищень – вона знаходиться в зеленій зоні. Якщо індикатори погіршуються п’ять днів поспіль, то регіон або окрема адміністративно-територіальна одиниця переходять у жовту, помаранчеву чи червону зону.

Також змінився підхід до віднесення інших країн до зеленої і червоної зон. З 1 серпня при оновленні переліку країн зеленої і червоної зон будуть враховуватися два показники, як це прийнято в країнах Європи. При перевищенні цих показників країна буде віднесена до червоної зони.

“Перший показник – якщо приріст хворих за останні 14 днів перевищує такий приріст на території України. Другий показник – якщо відсоток в країні за останні 14 днів, у порівнянні з минулими 14 днями, буде більше 30 відсотків”, – сказав Степанов.

МОЗ відправляє дітей в школи

Міністерство охорони здоров’я працює над правилами перебування учнів в школах, які, як хочуть у МОЗ, повинні піти в школу з 1 вересня.

“Діти повинні вчитися, безпосередньо перебувати в школі. Головне, щоб це було безпечно насамперед для дітей. Зараз ми спостерігаємо, що в переважній кількості міст і районів діти підуть в школу 1 вересня”, – зазначив глава МОЗ.

Степанов анонсував, що в четвер, 30 липня, відбудеться нарада з підготовки до нового навчального року.

“Завтра буде остаточне рішення про правила (перебування учнів в школах. – ред.). Вони не складні. Ми ж враховуємо, що це діти”, – сказав Степанов.

Після введення карантину в березні навчальні заклади в Україні перейшли на дистанційне навчання в різних варіантах.

Читайте також  Українцям озвучили нові тарифи на газ

Раніше обговорювалися кілька планів повернення до навчання в 2020-2021 навчальному році. Йшлося про повністю дистанційне навчання, а також змішане навчання, коли частина уроків проводиться онлайн, а частина безпосередньо в школі.

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій раніше розповів про правила, які планується ввести в школах:

соціальне дистанціювання і використання засобів індивідуального захисту
скасування масових заходів та екскурсій
заборона на масові зібрання, збори педколективів – у дистанційній формі
поділ потоків школярів
окремі види занять рекомендують проводити на свіжому повітрі
для людей з груп ризику (хронічні, легеневі захворювання, діабет) рекомендуватимуть екстернатну чи дистанційну форму навчання
іноземні студенти зможуть приїхати на навчання в Україну
Глава МОЗ також говорив, що до навчальних закладів буде заборонений вхід особам без масок, в класах і аудиторіях буде зберігатися запас антисептиків, а у викладачів і учнів будуть обов’язково вимірювати температуру. Дітей і вчителів з температурою вище 37,3 пропускати не будуть.

Однак деякі експерти незгодні з рішенням МОЗ. Так, кандидат медичних наук і лікар-інфекціоніст Юрій Жигарев вважає, що повернення дітей в класи – це самогубство.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.