Справжній відкритий бюджет. Активісти та експерти презентували перших 5 вимог до нової міської влади Івано-ранківська

24 листопада громадські активісти та експерти презентували перших 5 вимог до нової міської влади.

titulnyi-spisok-predpriyatiya-dolshchika

Перша вимога реалізація принципів прозорості та відкритості на практиці. Зокрема міському голові та новому скликанню ради пропонують ухвалити Регламент ради та виконавчого комітету, Положення про постійні депутатські комісії, де буде зазначено про те, що всі проекти рішення оприлюднюються за 20 днів до розгляду, оприлюднюється інформація про депутатів-прогульників, безперешкодний доступ на засідання ради та виконавчого комітету.

Друга вимога це розпочати справжню боротьбу з корупцією і ухвалити рішення про запровадження системи електронних державних закупівель для всіх головних розпорядників коштів, комунальних установ та організацій що проводять допорогові закупівлі. Що може економити мільйони гривень для міського бюджету і побороти ганебну практику укладання договорів підрядів та субпідрядів із вигідними для влади підприємствами.

Третя вимога це ухвалити рішення про щорічну публікацію Декларацію депутатів міської ради на офіційному веб-сайті ради, для того щоб журналісти, активісти та жителі міста мали можливість дізнатись чи не використовували вони своє становище для збагачення.

Четверта вимога це зробити справжній відкритий бюджет – оприлюднювати та обговорювати проект бюджету міста та в зручній та доступній формі показати видатки з міського бюджету по кожній комунальні установі та організації (школі, садочку, поліклініці). Це дасть можливість врахувати пропозиції жителів міста та розпочати боротьбу з побутовою корупцією.

П’ята вимога – відійти від ганебної практики партійних квот та включити у склад виконавчого комітету представників громадськості, волонтерів, журналістів.

Активісти та експерти офіційним листом відправили тексти проектів рішень, які підготовлені спільно з Інститутом політичної освіти та Українським незалежнм центром політичних досліджень, міському голові Руслану Марцінківута відправлять копії документів кожному голові депутатської фракції після їх утворення.

Читайте також  Безвіз для України можуть знову відкласти: з’явилась нова причина

Ухвалення чи не ухвалення відповідних проектів рішень це яскравий маркер чи новий міський голова і рада готова проводити реформи чи планує лише їхню імітацію.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: