На Прикарпатті стався шокуючий випадок домашнього насильства. ОНОВЛЕНО

Поговоримо сьогодні про домашнє насильство. І зокрема про випадок, який стався в прикарпатському місті Калуш. 

Що саме сталось достеменно невідомо. Триває досудове розслідування. Працюють соціальні служби та поліція.


Чому саме ця тема?

У Калуші в понеділок, 16 жовтня,  стався приголомшивий випадок: однорічна дитина стояла на вікні. Яке було відчиненим (так стверджують свідки). Шостий поверх. Ніч (близько 21 год).

Таке відео виклав неповнолітній в соціальну мережу.

Протягом години-двох-трьох – сотні коментарів.

Але……… Як все було насправді?

Калушани викликали поліцію. Приїхала опергрупа (шість людей).

Оглянула приміщення. Дитину. Квартиру. На той момент вже хлопчик спав близько години. Був нагодований. Здоровий.

Ми намагались розібратись в ситуації.

Що саме сталося того вечора і які це наслідки матиме для героїв історії.

Батько стверджує, що він тримав дитину за привідчиненим згори вікном. Ззаду однією рукою. Дитина була за склом. І ніякої небезпеки не було і бути не могло.

Мати була офіцйно зареєстрована як мама-одиначка. Отримувала допомогу від держави рік та чотири місяці. Батько дитини не визнавав своє батьківство. Хоча у них було спільне проживання, побут. Зараз він визнає дитину. Соціальні виплати припиняються.

Одружуватись батько не планує. Каже:

“Мене треба заслужити!”

Тому чи стане ця сім’я офіційною ще під великим питанням.

 

Як швидко поліція в разі аналогічного виклику приїде на місце злочину?

Протягом 10 хвилин. Не довше. Це якщо в межах міста.

Що кажуть сусіди про цю сім’ю?

Сусіди негативно налаштовані. Родина живе в цій квартирі близько двох місяців. За цей час вони посварились із сусідами зверху та знизу. А також було два виклики поліції за адресою цієї квартири. Одна бійка (батько стверджував, що побився з сусідом знизу – спустив його по сходах вниз. Бо захищав жінку. Свою. Яку сусід ображав. А також захищав вагітну дружину того сусіда знизу. Яку її чоловік бив на 9 – му місяці).

Читайте також  У Калуші чоловік ледь не замерз під магазином

 

 

Як відреагували соцмережі?

Більше ста коментарів про цей будинок, сім,ю та дитину в небезпеці!

 

 

Коментар соцслужб

 


Коментар поліції

Нам відмовились надавати будь-яку інформацію.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————

“Що таке домашнє насильство?

Що таке «домашнє насильство», згідно із законом?
Домашнє насильство – дії або бездіяльність фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

«Якщо раніше домашнім насильством вважались інциденти у подружжі, то тепер розширюється коло осіб. До нього тепер відносять колишнього чоловіка/дружину, громадянські шлюби (спільне проживання без реєстрації). Розширене коло осіб, яких визнають кривдниками: прийомні батьки, особи, які спільно проживають чи проживали в одній родині, рідні брати, сестри, опікуни й інші родичі – дядько, тітка, племінниці, двоюрідні брати, сестри, двоюрідні дідусі та бабусі», – наголошує Ольга Дунебабіна.

Ольга Дунебабіна, речниця організації «Ла Страда – Україна»

Що робити коли щодо вас та ваших дітей чинять протиправні насильницькі дії? Або коли ви є свідком подібного злочину?

Викликати поліцію.

Чи можуть за це посадити у в’язницю?
Так, але через рік.

«Якщо раніше за домашнє насильство була виключно адміністративна відповідальність, то тепер вводиться кримінальна відповідальність окремим законом, який теж вже підписав президент. Ця норма набуде чинності лише з січня 2019 року, оскільки потрібен приблизно рік для того, щоб навчити працівників поліції, суддів та прокурорів працювати із цією проблемою», – роз’яснює експерт.

За кожен з видів насильства передбачена різна відповідальність.

Якщо узагальнити, покарання можуть бути такі: громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, арешт на термін до шести місяців, обмеження волі на термін до п’яти років або позбавлення волі на термін до двох років.

«Позбавлення волі – це за систематичне вчинення насильства, за насильство щодо дітей, особливо малолітніх», – констатує речниця організації «Ла Страда – Україна».

Отже, криміналізація ще не діє, але решта вже має застосовуватись на практиці, згідно із новим законом.

Читайте також  Алкогольний конфлікт: у Франківську п’яна жінка ножем ранила чоловіка під час сварки

А дитина може поскаржитися на насильство?
Так, цілком.

«За 2017 рік в поліцію надійшло понад 120 тисяч звернень, які стосуються домашнього насильства, і 1,5 тисячі з них – від дітей», – повідомляє Ольга Дунебабіна.

Щодо дітей – вони тепер вважаються жертвою насильства й у тому разі, якщо були присутні при таких сценах вдома.

До того ж, вчителі, медсестри, лікарі повинні будуть повідомляти в поліцію про підозри, що щодо дитини вчиняється насильство.

То виховання дитини ременем – це насильство?
Так, бо насильство – це те, що принижує честь та гідність людини, а побої – це приниження, роз’яснює гостя програми.

Дитина може звернутися до поліції із скаргами – і тоді з’ясовувати, чи є вона постраждалою, мають психологи.

«Якщо дитина маленька, то з нею має працювати психолог і визначати, чи дійсно до неї застосовується насильство, чи дитину б’ють або знущаються, чи той факт, що її змушують вчити математику, вона вважає насильством», – наголошує Ольга Дунебабіна.

І це все запрацює?
Подібні норми запроваджуються у багатьох демократичних країнах та застосовуються міжнародним правом, втім, як це буде працювати в українських реаліях, поки що невідомо. Жодного механізму впровадження закону наразі не існує, зазначає речниця організації «Ла Страда – Україна».

До того ж, впровадження закону вимагає додаткових коштів: створення притулків, додаткових «гарячих ліній», створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства, розробки соціальних програм для постраждалих тощо. В бюджеті на 2018 рік таких коштів не передбачено, пише «Україна молода».

Правозахисні організації планують стежити за виконанням норм закону та ініціювати зміни в законодавстві у разі потреби.”

Головне фото ілюстративне

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: