Фейк чи правда?

Безпека в Інтернеті – важливе питання у сьогоднішній день. У мережі стає все більше відвідувачів, а з ними – й кількість загроз. Тому постраждати може не тільки хтось один, а й багато інших користувачів, бо всі вони зв’язані глобальною інформаційною структурою.

З розвитком технологій вдосконалюється й мережа Інтернет. Крім обміну думками, пошуку потрібної інформації, Інтернет стає об’єктом і засобом інформаційного керування. І зараз все частіше серед користувачів з’являються окремі особи, які навмисно поширюють помилкові чи спотворені дані. В Інтернеті з`являється все більше фейків – неправдивих повідомлень, які доповнюють ще й неправдивими фото. Тому Інтернет платформа є чудовим способом поширення таких новин. А звичайні відвідувачі, через малу обізнаність та довірливість, ведуться на неправдиві інформаційні дані та зовсім не задумуються над наслідками. Тепер у соцмережах можна не лише оперативно поширювати будь-які неправдиві відомості, а й отримати доступ до політичної, військової інформації, та проникнути на сторінки лідерів думок через їхні акаунти.

Фейкові новини завжди пишуть з певною метою. Найчастіше, завдяки неправдивим даним хочуть посіяти паніку серед людей чи розпалити якусь ворожнечу. Часто поширюють хибні думки для того, щоб заплутати населення, відволікти від правди. Найчастіше, усі фальшиві новини маніпулюють свідомість та плямують чиюсь репутацію.

Нині найчастіше неправдиві новини можна зустріти на інформаційних сайтах агресора та ресурсах, які були створені для того, щоб спеціально поширювати дезінформацію.

Дуже прикро, але люди часто не розрізняють фейкові новини від правдивих. Користувачі мережі ведуться на гучні та провокативні заголовки і не задумуються над тим, чи це правда. Тому для того, щоб не стати заручником фельшивих новини та потурбуватись про власну інформаційну безпеку, людям потрібно більше читати та аналізувати. Часто у самій новині можна побачити, що інформація не відповідає заголовку. Ми повинні вміти оцінювати надійність джерела повідомлення та перевіряти отримані відомості. Незнайомі сайти, дивні заголовки, надто велика кількість реклами мають насторожити. Також варто звертати увагу і на дату публікації, відомий спосіб поширення фейкових новин – видавати старі публікації за нові. Звертайте увагу і на автора матеріалу. Людина, котра переживатиме за свою репутацію, не публікуватиме неперевірені новини. Задумуйтеся перед тим, як поширювати сумнівну інформацію, бо такі сайти тільки й сподіваються на довіру читача. Та й увесь новинний потік потрібно перевірити хоча б у ще одного видання. Тільки тоді, коли ми самостійно вмітимемо розрізнити фейк від правди, зможемо бути впевнені у своїй інформаційній безпеці.

Читайте також  В Україні можуть ввести жорсткий карантин

Олена Савчук для Прикарпаття Online

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: