Зв’язкова УПА Анастасія Савчак: «У коси заплітала штафети, щоб попередити хлопців про небезпеку»

Ця історія про життя сільської жінки Анастасії Савчак (у дівоцтві—Паньків), яка відійшла у вічність на 97 році життя в передостанній січневий день 2019 року. Вона, як і тисячі її однолітків, пережила кілька окупаційних режимів. У 40-50-ті роки Анастасія разом з чоловіком Василем були учасниками національно-визвольного руху. У Настуні все почалося з того, що носила хлопцям до лісу харчі. Згодом стала зв’язковою станичною.

Народилася Анастасія у Середньому Угринові. Була найстаршою дитиною у багатодітній родині. Крім неї, у батьків було ще троє донечок і двоє синів. Батьки віддали Настуню на навчання до сільської школи. Та дівчинка навіть не закінчила перший клас. Але писати і читати навчилася. Ще донедавна читала газети і молитви.

Мусила Настуня залишити навчання у школі, щоб допомагати батькам у господарстві. Батько тримав бики. Обробляв ними не лише свою ниву, але й наділи односельців. А оскільки брати були молодшими, то Настуні довелося бути за погонича.

Нелегким було дитинство. Згадувала часто неврожайний рік. У більшості односельців до весни уже зовсім не залишилося їжі. Поки пси гавкали, то якось ще не страшно було виходити на вулицю. А коли і псів не стало, то стало дуже моторошно. Настунин тато, як і інші чоловіки з села, ходив за Дністер, міняв якусь одежину на зерно. Приніс гарнець жита, змололи на жорнах. Змішували крупу з корінцями і зі всім, з чим лише можна було, і так до весни дожили. Біднішим людям ще гірше жилося.

У праці минуло дитинство Анастасії. Молодість припала на часи перших совітів, жорстокої мадярщини під час Другої світової, визвольної боротьби українців проти москальського окупанта.

Читайте також  Розумієш, я дуже кохав свою дружину, дай мені час. А часу залишалося зовсім мало, вaгiтність – не чекає

«Носила їсти хлопцям у Чорний ліс, штафети — у перегінський ліс, щоб дати знати, чи є селі енкаведисти. Штафети вплітала в коси. Мала наказ, якщо зустрінуть енкаведисти, то штафету треба було з’їсти, — згадувала п. Анастасія.— Віддала штафету, а старший такий чоловік каже: «Тікай, дитино, москалі близько!». Я розтріпала волосся і побігла. Нас, дівчат, часто збирали у лісі, біля потічка, вчили, як поводитися, щоб не потрапити ворогові у руки».

За свого Василя Анастасія виходила заміж у роки партизанки. «Мамі дівчата навіть дуже заздрили, що виходила за убогого хлопця-сироту.— розповідає дочка Катерина. — Тоді на 5 дівчат один хлопець припадав. Загинули наші хлопці, повибивали їх москалі. Дівчата виходили заміж за набагато старших вдівців. Мої батьки вночі шлюб брали у хаті священика. Прийшла мама на господарку. Хата старезна, татів тато — слабий».

Василева мама померла, коли йому було лише 2 рочки. Сестри повиростали, пішли у невістки. «Тато наш у той час по бункерах переховувся. Мама була зв’язковою. Якось вийшла з хати і почула, як енкаведисти запитують сусідку: «Де живе Анастасія Савчак?». Сусідка кмітлива була, вдає, що такої не знає. Йшов по дорозі чоловік, а вона його питає: «То там і там живе Анастасія Савчак?» Чоловік теж все зрозумів, І відправили енкаведистів у другий кінець села, де жила інша Анастасія Савчак, старенька жіночка,— розповідає Катерина.— Тоді мама зібралася у ліс, чотири доби там переховувалася, грілася біля вогнища. Так рятувалася, щоб не потрапити у руки ворога».

«Мама згадувала якось, що коли була вагітною, то, щоб не страшно було самій у хаті, взяла до себе молодшого брата. Вони щільно закривали вікна, щоб москалі не бачили світла від каганця. Але якось прийшли енкаведисти і питають: «Де твій чоловік, від якого дитину будеш мати?». Мама вказала на сусіднього неповносправного хлопця. А той хлопчина навіть і заперечити не міг, бо поганого говорив і розумів. Пізніше мама взяла до себе чужу самотню бабусю, щоб було з ким поговорити. Теж її Анастасією звали. Коли ця жінка померла, то тато залишив бункер і прийшов попрощатися. Він — у хаті, а в сіни москалі заходять. Тато — під стіл, під катафельок, де лежала небіжка. Коли після розпитувань пішли геть, то тато — у другий бік. Випадків, коли татові вдавалося не потрапити до рук москалів, було дуже багато. Він завжди говорив, що його рятував Бог, бо він щиро молився».

Читайте також  «Дякую батькам за те, що покинули»: Ще в дитинстві двоюрідна сестра назвала Аллу бaйcтpючкoю. Виявляється, у селі всі все знали

Дівчатам і молодим жінкам дуже важко було. Москалі їх підстерігали, накривали голову кожухами, били, гвалтували. «А я мала була, розпатлаюся, намащуся, вдавала з себе немудру, то якось лиха доля минула», — розповідала Анастасія Савчак.

Більше читайте тут: https://kalushnews.city/read/rayon/23157/zvyazkova-upa-anastasiya-savchak-u-kosi-zaplitala-shtafeti-schob-poperediti-hlopciv-pro-nebezpeku

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.