Щоб виростити дитину зі здоровою психікою, необхідно уникати поширених батьківських помилок.

Формування у дитини здорової психіки не означає, що вона не буде плакати, коли їй сумно, або що вона ніколи не буде переживати через невдачі. Психічне здоров’я не тотожне товстошкірості і бездушності. Насправді, все рівно навпаки.

Психічне здоров’я – це те, що дозволяє дітям приходити до тями після невдач і продовжувати робити щось важливе й цінне, навіть якщо долає невпевненість в собі. Міцна психіка – ключ до того, щоб діти могли реалізувати свій життєвий потенціал. Однак щоб виростити дитину зі здоровою психікою, необхідно уникати поширених батьківських помилок.

Помилки батьків, які впливають на психіку дитини
1. Заохочують синдром жертви
Програш в спортивній грі або провал шкільної контрольної не роблять дитину невдахою. Заперечення, невдача і несправедливість – це частина життя.

Підтримуйте дитину, коли їй це потрібно, але не заохочуйте в ній надмірне бажання жаліти себе. Навчіть її, що навіть в найбільш несправедливих обставинах вона може зробити якісь конструктивні дії.

2. Виховують провиною
Постійне навіювання дитині відчуття провини вчить її тільки тому, що почуття провини нестерпне.

А діти, які думають, що вина – це жахливо, не в змозі сказати “ні” комусь, хто говорить їм: «будь другом, дай списати» або «якщо ти мене любиш, то зробиш це для мене».

Покажіть дитині, що навіть незважаючи на те, що ви самі час від часу відчуваєте провину – що, взагалі кажучи, властиво всім хорошим батькам – ви не дозволяєте цьому неприємному почуттю заважати вам приймати мудрі і здорові рішення.

3. Перетворюють дитини в центр всесвіту
Якщо ваше життя крутиться тільки навколо ваших дітей, вони виростуть в упевненості, що всі навколо повинні їх обслуговувати. Егоцентричні, зарозумілі діти навряд чи досягнуть успіху в житті.

Читайте також  Що буде з 13 дітьми померлих від коронавірусу батьків: "все залежить від Саші"

Навчіть дитину більше фокусуватися на тому, що вона може запропонувати світові, ніж на те, що вона може взяти.

4. Дозволяють страхам впливати на свої батьківські рішення
Якщо ви на все життя помістите дитину в безпечний кокон, це вбереже вас від багатьох тривог, але це не навчить вашу дитину жити реальним життям і побороти власні страхи. Всякий раз в тривожнії ситуації вона буде ховатися.

Покажіть дітям, що кращий спосіб перемогти свій страх – зустрітися з ним віч-на-віч, і ви виростите сміливих дітей, готових виходити за межі своєї зони комфорту.

5. Дають своїм дітям владу над собою
Дозволяючи дітям диктувати, що сім’я буде їсти на вечерю або куди поїде у відпустку, ми даємо їм більше влади, ніж вони готові витримати виходячи зі свого віку і рівня розвитку.

Давайте дітям можливість приймати самостійні рішення у простих питаннях, навчаючи їх прислухатися до себе (що я хочу, а чого не хочу), але дотримуйтесь чіткої сімейної ієрархії, що є більш важливіші речі.

6. Чекають досконалості
Очікувати від своїх дітей успіхів – цілком здорова річ. Але вимагати від них, щоб вони були ідеальними, загрожує поганими наслідками. Навчіть дітей, що потерпіти в чомусь невдачу – це нормально, і не бути найкращим у всьому, що ти робиш, – теж нормально.

Діти, які прагнуть стати кращою версією самих себе, а не найкращими у всьому, – не роблять свою самооцінку залежною від інших людей.

7. Дозволяють дітям уникати відповідальності
Дозволити дітям не допомагати по дому і не робити уроки може бути великою спокусою. Зрештою, всі ми хочемо, щоб у наших дітей було безтурботне дитинство.

Читайте також  "Мобілізація в Україні, цих чоловіків заберуть в армію гарантовано": Повістки з 1 вересня вручатимуть там, де ніхто не чекав

Але дитина, яка виконує відповідні її віку обов’язки, аж ніяк не перевантажена. Навпаки, вона розвиває в собі навички, необхідні, щоб надалі стати відповідальним дорослим.

8. Надмірно оберігають своїх дітей від болю
Образи, печалі, тривоги – все це частина життя. Дозволяючи дітям відчувати ці болючі почуття, ми тренуємо їх навик витримувати неприємне.

Забезпечте дітям достатньо підтримки, щоб вони змогли справлятися з болем і завдяки цьому набути впевненості у своїй здатності зустрічати неминучі життєві труднощі.

9. Вважають себе відповідальними за емоції своїх дітей
Якщо ви постійно підбадьорюєте дитину, коли вона сумує, або заспокоюєте, коли вона засмучена, то ви берете на себе відповідальність за регуляцію її емоцій. Однак діти поступово повинні самі розвинути цей навик управління своїми почуттями.

Покажіть дитині приклад здорових способів поводження з емоціями, щоб вони навчилися цьому самі і в подальшому не перекладали цю задачу на інших.

10. Не дають дітям робити помилки
Виправлення батьками домашнього завдання з математики, перевіряючи чи поклала дитина свій шкільний сніданок в рюкзак, і постійне нагадування про домашні обов’язки не принесуть її ніякої користі. Природні наслідки вчинків, ймовірно, кращий учитель в житті.

Дозвольте вашим дітям помилятися і покажіть їм, як вчитися на своїх помилках, щоб стати мудрішими і сильнішими.

11. Плутають дисципліну з покаранням
Мета покарання – змусити дитину страждати за свою провину. Дисципліна навчає тому, як вчинити краще в наступний раз.

Виховати дитину, яка боїться покарання, – не те ж саме, що виховати дитину, яка хоче чинити добре за власною ініціативою. Щоб навчити дитину самодисципліни, використовуйте метод природних наслідків.

12. Шукають легких шляхів, щоб уникнути дискомфорту
Так, коли ви поступаєтеся дитині коли вона вередує або миєте посуд замість неї (хоча це її обов’язок), це спростовує ваше життя прямо зараз, але формує у дітині не самі здорові звички.

Читайте також  Соціальні мережі в захваті: Михайло Єфремов дотепно висміяв Путіна (відео)

Нехай дитина бачить, що ви самі робите те, що потрібно від вас зараз, і можете відкласти бажане задоволення на потім. Ваш приклад навчить дитину тому, що у неї достатньо сил і завзяття, щоб доробити щось до кінця.

13. Не беруть до уваги передачу власних цінностей
Багато батьків не прищеплюють своїм дітям цінності, які їм дорогі. Вони настільки занурені в повсякденний життєвий хаос, що забувають про більш тривалу перспективу виховання.

Переконайтеся, що ваші сьогоднішні пріоритети відображають те, що ви цінуєте в світі найбільше, і ви дасте своїм дітям ресурс жити наповненим і осмисленим життям.

І пам’ятайте, всього лише змінюючи свою свідомість – ви разом змінюєте світ!

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.