У Європі діють нові правила перевезення дітей в авто: деталі для українців

Правила дорожнього руху і безпеки пасажирів в європейських країнах вже давно уніфіковані: у транспортному засобі, який має паски безпеки, кожен пасажир (навіть на задньому сидінні) має бути пристебнутим. Що ж стосується перевезення дітей в автомобілі, а особливо зростом менше 150 см — вони мають подорожувати лише в спеціальних кріслах або адаптерах, які відповідають їхньому зросту, вазі і віку.

З 2017 року, з огляду на те, що збільшилась кількість смертей дітей в ДТП, норми перевезення дітей в автомобілях в Європі було трохи змінено.

По-перше: збільшено штрафи

Тепер в Італії, наприклад, за порушення норм перевезення дитини в транспортному засобі можна заплатити від 80 до 323 євро, а за рецидив — призупинення дії водійського посвідчення строком від 15 діб до 2-х місяців. Таке рішення зрозуміле, адже не мало є тих, які доволі безвідповідально підходять до цієї теми.

По-друге: зріст дитини

Головним критерієм, окрім ваги дитини, стає ще й її зріст. Тож діти зростом до 125 см НЕ можуть бути перевезеними без спеціального крісла (із спинкою і підлокітниками). Використання так званих адаптерів, “подушок” без спинок, можливе лише, коли дитина вища за 125 см. Ці адаптери дозволяють пристебнути дитину звичайними машинними ременями безпеки так, щоб вони не проходили на рівні шиї. Адже це надзвичайно небезпечно в момент аварії, або дуже різкого гальмування. В свою чергу діти зростом 125-150 см (приблизно до 12 років) мають подорожувати лише на задньому сидінні, і завжди на адаптері (бустері, “подушці”) пристебнуті ременями безпеки, або, що навіть краще, все ж таки у відповідному автокріслі.

Третє, і найголовніше: положення малюка по відношенню до напрямку руху

Залишається незмінним важливий факт: діти вагою до 9 кг (а останні дослідження говорять про те, що до 15 місяців) мають подорожувати в кріслах закріплених таким чином, щоб малюк сидів в напрямку, протилежному напрямку подорожі автомобіля, себто спиною до напрямку руху. Не радять перевозити дітей, навіть в кріслах, на передньому сидінні. Проте, часто-густо саме крісла для немовлят (до 9 кг) мами ставлять біля себе на переднє сидіння. В такому випадку: дитина має знаходитись спиною до напрямку руху, і потрібно не забути вимкнути подушку безпеки.

Читайте також  «Когось я шoкyю…» – ексдружина Павліка вразила мережу відео останніх днів життя їхнього сина

Чому слід саджати малюка спиною до напрямку руху авто?

Така ідея проектування дитячих крісел для найменших прийшла на думку професору із Швеції Бертілю Олдману ще у 1960 році. Його надихнула форма і розташування сидінь для астронавтів у космічному кораблі: адже вони спроектовані і розміщені так, аби тиск на спину і на шию був рівномірним. Згодом, в Європі, дитячі крісла “аерокосмічного типу” вводять у загальне використання у 1984 році.

Причина зрозуміла. Якщо потрібно зберігати спину і шию астронавтів, то з дітьми це завдання є ще більш важливим: дитяча голова, як всі ми добре знаємо, дуже важка, тому при різкому гальмуванні або зіткненні, якщо дитини сидить обличчям до напрямку руху, голова подається вперед і це може призвести до небезпечних ушкоджень шиї.

Типи дитячих крісел для перевезення дітей в автомобілі

Группа 0

Перші 6 місяців життя дитини, педіатри радять перевозити її не в відповідному сидінні/кріслі (группи 0+), а саме в лежачій люльці, відповідно закріпленій ременями безпеки. Правда, варто визнати, це не зовсім зручно мамі, яка їздить одна.

Группа 0+

Автокрісла, які в Італії мило називають Ovetto, для дітей від народження і до 10-13 кг (не більше). Кріпляться так, щоб дитина подорожували спиною до напрямку руху автомобілю. В них дитина знаходиться у напівлежачому положенні для того, щоб зменшити навантаження на хребет.

Группа І

Автокрісла для дітей 9-18 кг. Можуть кріпитись як ременями автомобілю, так і завдяки системі Isofix, яка вважається кращою, адже з нею дитяче крісло тримається більш стабільно і міцно, встановлюється точніше і краще прилягає до сидіння автомобіля.

Группа ІІ

Дитяча вага 15-25 кг. Системи кріплення: автомобільні ремені або Isofix + можливість кріплення ременями.

Читайте також  У Києві дитина залишила послання другові й викинулася з 15-го поверху

Группа І/ІІ

Для дітей вагою від 9 до 25. Тобто після використання цього крісла можна купити простий відповідний адаптер – “подушку”.

Группа ІІІ

Так звані адаптери (бустери, “подушки”), зі спинкою або без. Згідно з новими нормами, використовуються для дітей зростом НЕ менше 125 см, і ДО 36 кг ваги (приблизно до 12 років). Їх головна мета — збільшити зріст дитини, аби ремені безпеки проходили не на рівні шиї. Проте, бустери без спинок, взагалі не гарантують стабільності шиї, голови, й не захищають від наслідків латеральних зіткнень, тому особисто в мене вони не викликають особливої довіри.

Проте, як на мене, є найкращий з усіх варіантів, який не дозволить помилитись і гарантувати дитині надійний рух в транспорті вже до 12-ти річного віку:

Группа І/ІІ/ІІІ

для дітей від 9-до 36 кг. Найвдаліша, як на мене, адже це друге й останнє крісло, яке Вам доведеться придбати. Знову ж таки, краще із кріпленням Isofix, бо воно гарантує більшу стабільність автокріслу. Варто також звернути увагу на такі характеристики:

принаймні два можливих положення: сидяче і напівлежаче (адже це саме те положення, в якому радять подорожувати дітям до 4-х років);

висота підголівника має регулюватись, адже дитина зростатиме і краще, щоб підголівник завжди можна було встановити на відповідний до голови рівень;

є крісла із посиленою системою латерального захисту (виглядають, як крісла з масивними бічними частинами), які гарантують більшу безпеку саме під час такого типу аварій.

Тож варто завжди читати інструкцію, й пильнувати, щоб автокрісло відповідало нормам, а також зросту і вазі малюка; було встановлене правильно і без креативу, а дитина в ньому була добре “зафіксована”.

Читайте також  Туристів попередили про зсуви снігу на гірські дороги у Карпатах: коли і де саме (фото, відео)буде

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.