З 10 вересня почнеться: Нацбанк запроваджує нові валютні обмеження – що зміниться

Національний банк України (НБУ) ухвалив важливі зміни до валютних обмежень, які почнуть діяти з 10 вересня. Ці зміни мають подвійний характер: з одного боку, деякі обмеження будуть пом’якшені, що сприятиме розвитку української економіки та підтримці обороноздатності країни.

З іншого боку, НБУ запроваджує заходи для протидії непродуктивному відпливу капіталу, щоб зберегти міжнародні резерви на достатньому рівні.

Детальніше про те, Нацбанк запроваджує нові валютні обмеження, інформує НБУ.

Пом’якшення валютних обмежень
НБУ пом’якшує низку валютних обмежень, що, на думку експертів, допоможе підтримати українські підприємства, особливо ті, які працюють в умовах міжнародної економічної діяльності. Це також сприятиме стабільності обороноздатності країни. Зокрема, полегшення обмежень стосуватиметься наступних напрямів:

Купівля та переказ іноземної валюти для покриття викидів діоксиду вуглецю. Ця зміна дозволить компаніям, які займаються експортом або імпортом продукції, більш ефективно виконувати свої екологічні зобов’язання перед міжнародними партнерами.

Виплати за операціями, передбаченими договорами перестрахування з іноземними ядерними страховими пулами. Це рішення підтримає український Ядерний страховий пул та забезпечить стабільність страхової діяльності в умовах міжнародних договорів.

Купівля та переказ іноземної валюти юридичними особами-резидентами, що є суб’єктами електронної комерції, для сплати ПДВ у ЄС. Зміна полегшить діяльність українських підприємств, які ведуть електронну комерцію та мають зобов’язання перед європейськими податковими органами.

Компенсація сплачених купонних платежів за єврооблігаціями. Цей захід дозволить компаніям-емітентам єврооблігацій спростити процес виплат за борговими зобов’язаннями перед іноземними інвесторами, що підтримає їх фінансову стійкість.

Посилення валютних обмежень
Паралельно з пом’якшенням, НБУ запроваджує нові обмеження для протидії непродуктивному відпливу капіталу з України. Це є частиною стратегічної ініціативи щодо захисту валютного ринку та збереження міжнародних резервів, які є критичними для стабільності національної валюти та економіки загалом. Основні посилення стосуються операцій з використанням платіжних карток, випущених українськими банками до рахунків в іноземній валюті:

Читайте також  Нацбанк дозволив купувати валюту за офіційним курсом

Ліміт на купівлю розкішних товарів за кордоном. НБУ встановлює щомісячний ліміт у розмірі 100 тис. грн в еквіваленті для купівлі таких товарів, як годинники, ювелірні вироби, вироби зі срібла, коштовне каміння, монети тощо за кордоном. Це обмеження покликане запобігти спробам обійти обмеження на купівлю банківських металів за межами України, які були запроваджені на період дії воєнного стану. Проведений НБУ аналіз з банками та платіжними системами підтвердив необхідність такого заходу.

Ліміт на операції з агентами та менеджерами з нерухомості за кордоном. Встановлюється щомісячний ліміт у розмірі 500 тис. грн в еквіваленті для таких операцій. Це дозволить запобігти спробам уникнути обмежень на відповідні операції, що встановлені НБУ, та забезпечить контроль над відпливом капіталу в значних обсягах за межі України.

Пом’якшення обмежень сприятиме розвитку міжнародної торгівлі, екологічної відповідальності та електронної комерції, тоді як посилення дозволить уникнути непродуктивного використання валютних ресурсів. Водночас, заходи НБУ покликані не лише захистити внутрішній ринок від надмірного тиску, але й сприяти стабільності національної валюти, що є ключовим фактором для подальшого економічного розвитку України.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.