Несподіваний сюрприз для тих, хто хоче уникнути мобілізації, вступаючи до ВНЗ: чоловікам доведеться дуже складно

З 18 травня 2024 року у Законі про мобілізацію було враховано право на відстрочення від мобілізації для аспірантів. Не дивно, що на магістратуру та аспірантуру цьогоріч хочуть вступити рекордна кількість осіб. Така висока кількість бажаючих пов’язана, вочевидь, із тим, що послідовна освіта дає право на відстрочку від мобілізації, а для випускників магістерських програм саме аспірантура є наступним кроком в освіті.

І справді, якщо вірити статистиці, то зазвичай вступити на магістратуру та аспірантуру бажає приблизно 120-130 тисяч осіб. Однак у 2024 році в Україні побито рекорд, адже на Єдиний вступний іспит (ЄВІ) для вступу на магістратуру та аспірантуру вже зареєструвалося понад 200 тисяч.

Щоправда, попри настільки великий ажіотаж цього навчального року, Міністерство освіти і науки України (МОН) не планує збільшувати кількість місць на здобуття цих рівнів освіти. Про це вже заявив заступник очільника МОН Андрій Вітренко під час брифінгу у понеділок, 3 червня.

Більше того, для допуску для вступу в аспірантуру прохідні бали ЄВІ (єдиний вступний іспит) було підвищено до 150 з обох компонентів: тесту з іноземної мови та ТЗНК (тест загальної навчальної компетентності). До цього прохідні бали були встановлені на рівні 130 та 100 відповідно.

Нагадаємо, що для вступу до аспірантури необхідно надати результати Єдиного вступного іспиту (ЄВЕ). Це випробування складається з тесту загальної навчальної компетентності (ТОУК) та тесту з іноземної мови на вибір:

англійська;
французька;
німецька;
іспанська.
Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) вже затвердив загальні характеристики тестів ЄВЕ: кількість завдань, форми тестових завдань, час, відведений на їх виконання та схеми нарахування балів. Докладніше можна ознайомитись за посиланням.

Згідно із новим законом про мобілізацію, для аспірантів денної форми діє правило відстрочки від мобілізації на весь період їхнього навчання в аспірантурі. Однак існують винятки:

Читайте також  Мобілізація в Україні: кого можуть призвати лише добровільно, озвучено категорії

за особистою заявою самого аспіранта про мобілізацію до війська можна призвати його достроково;
якщо аспірант здобуває в аспірантурі військову або суміжну з нацбезпекою спеціальність, йому не надається відстрочка;
у межах щорічних оперативних відправлень мобілізованих громадян аспіранти денної форми теж можуть бути призвані під час навчання.
Після завершення навчання в аспірантурі й захисту дисертації такі особи підлягають призову на військову службу на загальних підставах.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.