Цю категорію чоловіків можуть примусово доставляти до ТЦК

В Україні триває мобілізація військовозобов’язаних. Зокрема, передбачено, що всі військовозобов’язані громадяни віком 18-60 років повинні стати на військовий облік. Натомість чоловіків, котрі ухиляються від служби за повісткою та відмовляються подавати оновлені дані, можуть примусово доставляти до ТЦК.

Про це розказав заступник начальника Івано-Франківського обласного ТЦК та СП, начальник сектору мобілізаційно-оборонної роботи Роман Боднар в інтервʼю виданню “Західний курʼєр”.

Він зауважив, що в регіоні почав працювати реєстр військовозобов’язаних “Оберіг”, куди вже внесено дані приблизно 90% військовозобов’язаних:

“У нас вже працює система “Оберіг”, де занесено дані приблизно 90% військовозобов’язаних. Туди надходять дані з різних реєстрів, але поки не всіх. Усі ці люди офіційно перебувають у розшуку поліції. Осіб, які є в цій базі, поліція має право примусово доставляти до ТЦК в порядку адміністративного затримання”.

Боднар зауважує, що доступ до реєстру закритий: “… є тільки у нас та у Прикордонної служби”.

Він вказує, що особа потрапляє туди, якщо не прибула по повістці та не повідомила передбачені законом дані чи іншим способом ухилилася від призову: “Щодо такого громадянина роблять помітку, що він знаходиться в розшуку”.

Людина, дані якої внесли в базу, офіційно перебуває в розшуку, її можуть зупинити на вулиці, перевірити в базі “Оберіг” і примусово доправити в ТЦК:

“Таких осіб, станом на грудень 2023 року у нас в області було 36 тисяч. За поточний рік в цю базу внесли ще три тисячі громадян. Всі ці люди офіційно знаходяться у розшуку. Тому не треба дивуватися, коли когось з військовозобов’язаних зупинили на вулиці, перевірили по базі «Оберіг» і відразу примусово доставили до ТЦК. Бо від початку війни тих, хто отримав повістку, не прибув до нас і думає, що його ніхто не буде шукати, дуже багато”.

Читайте також  Несподіваний спосіб мобілізації чекає на чоловіків, ухилянти не були готові до такого: повістки і ТЦК у 2024 році

Він також розмірковує про виникнення можливих неприємних ситуацій, коли особа дійсно має право на отримання відстрочки від призову, проте не встигла подати оновлені дані до ТЦК:

“…можуть виникнути такі неприємні моменти, коли людина, яка дійсно має право на відстрочку, але не подала ці дані до ТЦК, при виїзді за кордон пред’являє документи, приміром, на батьківство трьох дітей. А людині кажуть: “Все гаразд, але ви знаходитесь в розшуку. Вам необхідно уточнити дані”. І через кордон її не пропускають, а відправляють до нас у ТЦК”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.