Оплачувана відпустка 56 днів, ясла для немовлят і центр підтримки батьків: як хочуть реформувати дошкільну освіту в Україні

Підкомітет з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій закінчив роботу над підготовкою до другого читання законопроєкту, який запроваджує реформу дошкільної освіти. Його планують внести на розгляд парламенту найближчим часом. Головна ідея змін полягає у наданні дітям можливості отримувати сучасні та якісні знання у садках. Згідно із запропонованими змінами, формуватиметься гідне ставлення до вихователів. Зокрема, у них буде 56 днів щорічної оплачуваної відпустки, скорочений робочий час, помірне педагогічне навантаження та збільшення фінансування від громади.

Про це розповів голова підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Володимир Воронов. За його словами, батьки тепер зможуть віддавати малюків у садок з 3 місяців, а для дітей буде працювати механізм освітнього розвитку від народження. Крім того, в країні мають зʼявитися мобільні дитячі садки для дошкільнят з віддалених населених пунктів. Воронов запевнив, що були враховані найкращі вітчизняні та світові досвіди.

Також будуть створені Центри підтримки батьків. Їх планують відкривати у кожній територіальній громаді. Дорослі зможуть отримати кваліфіковану допомогу або знання.

“Однією з ключових новел є створення Центрів підтримки батьків. У кожній територіальній громаді має бути мінімум один такий центр. Вони надаватимуть батькам педагогічну та психологічну допомогу. Там можна буде отримати консультацію, пройти спеціалізовані курси та семінари, обмінятися досвідом з іншими батьками”, – сказав Воронов.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.