Деяким людям в Україні вже з весни підвищать пенсії на тисячу грн: кому пощастить

В Україні з 1 березня перерахують пенсії внаслідок індексації, розмір якої може становити близько 13% (оцінки Мінсоцу).

В Україні з 1 березня 2024 року перерахують пенсії в результаті індексації, розмір якої, як очікується, може скласти близько 13% (згідно з оцінкою Мінсоцполітики). Про це йдеться в матеріалі порталу “Обозрєватель”.

Є інформація, що збільшення пенсії на 1 тисячу грн отримають українці, які до індексації мали пенсії в розмірі від 7692 грн. Важливо зазначити, що йдеться саме про “чистий” розмір пенсії: без урахування всіх можливих надбавок за стаж, вік тощо.

Наступне підвищення пенсій очікується у квітні. Воно торкнеться тих, хто продовжує працювати на заслуженому відпочинку і в кого зріс стаж. Крім того, у квітні в Україні підвищать мінімальну зарплату, як наслідок, збільшиться і гарантований розмір пенсії для тих, кому понад 65 років, які виконали норму за стажем.

Як кажуть експерти, в Україні пенсію отримують офіційно 10,51 млн осіб. Тобто насправді середня пенсія для більшості – сума, про яку вони можуть тільки мріяти. І ситуація погіршується, бо всі наступні пенсіонери починаючи з 2017 року мають гірші умови. Отже, ще 1,56 млн українців отримають пенсію в розмірі від 4 тисяч до 5 тисяч грн. А з урахуванням попередніх груп, 6,85 млн із 10,51 млн отримають пенсію до 5 тисяч грн (і це при тому, що середня пенсія становить 5 385 грн). З огляду на це фахівці вважають, що вся епопея з індексацією пенсій далека від завершення.

Виплата пенсій в Україні
Нагадаємо, українські пенсіонери можуть отримати додаткові надбавки до своїх виплат, залежно від віку та стажу роботи. Наприклад, пенсіонери віком 70 років отримують 300 гривень надбавки, 75-річні – 456 гривень, а 80-річні – 570 гривень. Надбавки надаються тим пенсіонерам, чия пенсія не перевищує 10 340 гривень.

Читайте також  Прикарпатські освітяни вже з серпня можуть залишитись без зарплати

Також деяким українським пенсіонерам можуть припинити нараховувати виплати. Це стосується тих, хто отримує пенсію на картку, але не знімає з неї гроші протягом півроку. Така сама ситуація може статися з виплатами через відділення “Укрпошти”, якщо пенсіонер півроку не приходить по пенсію.

Крім цього, з 1 березня 2024 року в Україні планується індексація пенсій на 13%. Однак не всі пенсіонери отримають таке підвищення. Індексація може бути меншою для тих, хто отримує великі надбавки або вийшов на пенсію нещодавно.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.