Дорога їжа: як ціни на продукти зміняться до літа

Нинішній січень порушив багаторічні продуктові традиції в Україні: зазвичай після передноворічного підвищення цін їжа трохи дешевшає, але на початку цього року більшість соціально-значущих продуктів продовжили дорожчати, пише “Сегодня” з посиланням на UBR.

“Тільки свинина і сало подешевшали на 1%. Ціни на м’ясо птиці та курячі яйця залишилися на колишньому рівні”, – повідомив виконавчий директор громадської організації “Економічний дискусійний клуб” Олег Пендзин.

За його даними, лідером подорожчання стала картопля, додавши у січні відразу 16% (+84 копійок на кілограмі). У столиці оптом цей продукт можна купити по 4,2 – 4,5 грн/кг. Роздріб – мінімум по 6 грн/кг.

Решта овочі борщового набору дорожчали вдвічі меншими темпами, ніж картопля, в середньому, на 8 – 9% за місяць (додаючи 30 – 40 копійок на кілограмі). Такі дані наводять в Асоціації постачальників торговельних мереж. Моркву на оптових ринках зараз продають по 3,2 – 3,8 грн/кг, капусту по 3 – 4 грн/кг. У тому ж ціновому діапазоні пропонуються цибулю і буряк.

“Тим не менш, овочі в січні 2017 року коштують приблизно в два рази дешевше, ніж рік тому”, – зазначає Пендзин.

У свою чергу експерт аграрного бізнесу Денис Марчук зазначає різке подорожчання часнику, який в кінці минулого року коштував 60 грн/кг, а тепер – 90 грн/кг. За словами голови Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексія Дорошенко, овочі і далі продовжать додавати в ціні приблизно по 5% щомісяця до весни, коли на ринку з’являться ранні капуста, морква і буряк. Рухати ціни вгору будуть два фактори: вартість зберігання, яка залежить від ціни на енергоресурси, і скорочення запасів якісного товару.

Серед найбільш швидкозростаючих в ціні товарів експерти називають також молочні продукти. Так, за даними Асоціації виробників молока, закупівельна ціна сировини в січні поточного року, в порівнянні з січнем 2016 року, зросла майже на 50%. За місяць сире молоко екстра-класу подорожчало на 3,9%, до 9,43 грн/л. А найдешевший продукт – молоко першого сорту – подорожчало відразу на 7%, до 8,82 грн за літр. Відповідно, підняли ціни і переробники. За місяць кефір додав в ціні 10% – до 25,09 грн за літр.

Читайте також  Затриманий на хабарі війт з Підлужжя вини не визнає – каже, що взяв подяку. ВІДЕО

Сметана і сир подорожчали на 6% (на 4 грн), до 42-43 грн/л. Ціна на йогурти в січні постійно коливалася і досягла свого піку 27 січня – 49 грн за літр, після чого опустилася до 46,62 грн.

“Крім дефіциту сировини і дорогих енергоресурсів, у вартість продукції харчопрому закладаються і курсові ризики, які впливають на вартість імпортних інгредієнтів”, – говорить Марчук.

Цінові рекорди ставить і хлібна продукція. За словами Дорошенка, за січень хліб подорожчав більш ніж на 4% або на 40 – 50 копійок за буханець.

“Це дуже багато, враховуючи, що хліб, нарівні з картоплею і макаронними виробами займає дуже велике місце в структурі споживання”, – зазначає Пендзин. За його підрахунками, середньостатистичний українець з’їдає 110 – 112 кг хліба на рік при нормі до 100 кг, а картоплі – 140 кг на рік при нормі раціонального споживання 124 кг. Зате м’яса ми їмо менше, ніж передбачалося: всього 51,4 кг замість 80 кг/рік.

До літа вартість чорного хліба досягне 12,60 грн за буханець, а білого – 13 грн, прогнозують експерти.
Також продовжить дорожчати яловичина, ціни на яку в січні виросли майже на 5 грн за кіло, а в деяких областях і на 15 грн. Причина банальна – скорочується поголів’я ВРХ. Зараз вартість яловичої вирізки вже досягає 250-260 грн/кг, решта частини туші продають по 110-200 грн/кг.

“Буде рости в ціні і цукор, тому що збільшується його експорт”, – додав Пендзин.

За січень цей продукт додав 3% в ціні, до 17 грн/кг. Як прогнозують у Національній асоціації цукровиробників “Укрцукор”, експорт цукру з України в 2016/2017 маркетинговому році (МР, вересень-серпень) складе 500 тис. тонн, що в 4,4 рази більше, ніж роком раніше.

Читайте також  СТЕК хоче підняти тарифи на гарячу воду та опалення

“Є цілий комплекс факторів, що штовхають ціни вгору, і практично повна відсутність стримуючого впливу держави. Це і зростання вартості перевезень через подорожчання палива, і збільшення витрат на оплату праці персоналу через підвищення мінімальних відрахувань із зарплат”, – доповнює Пендзин.

В результаті, як зазначав Дорошенко, запланована урядом у бюджеті-2017 інфляція в 8% буде перевищена вже в кінці першого кварталу.

Стримувати зростання цін практично по всіх товарних позиціях буде їх достатня пропозиція, адже дефіциту їжі в Україні немає. “Тому в кінцевому підсумку ціна буде залежати від платоспроможного попиту всередині країни”, – говорить Марчук.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.