Українцям загрожує зростання цін на бензин: за яких умов літр подорожчає до 32 грн

Ціна на нафту до кінця 2021 може піднятися до $85 за барель. У такому разі літр бензину А-95 подорожчає до 32 грн. Ще одна умова помітного подорожчання – девальвація гривні до долара.

Такий прогноз озвучив UBR аналітик Esperio Олександр Болтян. Він уточнив, що ціна бареля Brent може коливатися у широкому діапазоні – від $64 до $85:

вартість впаде до нижньої межі, якщо американський долар суттєво зміцниться до інших світових валют;

верхня межа можлива, якщо зменшиться ризик карантинних обмежень; у такому разі нафта поб’є ціновий рекорд 2021 року.

“Якщо новий штам COVID-19 стане початком завершення пандемії, спекулянти сприймуть це як сигнал до відновлення попиту на нафту та різні товари в майбутньому. А отже, – ціна почне зростати. Разом з цим зростуть і інфляційні ризики по всьому світу”, – вважає Болтян.

Він упевнений: якщо нафта дорожчатиме, вартість бензину в Україні одразу піде вгору. Продавці пального почнуть закладати у ціну витрати на майбутні закупівлі. “Якщо… ціна нафти у світі досягне пікових значень поточного року, то в Україні очікується зростання цін до 31-32 грн за літр А-95”, – спрогнозував експерт.

При цьому він нагадав, що на ціну бензину також впливає курс долара. “При падінні гривні до 28-28,4 грн/дол. можна очікувати, що у деяких регіонах вартість літра бензину перевищуватиме 32 грн за літр А-95”, – зазначив Болтян.

Загалом за 2021 рік бензин А-95 в Україні подорожчав на 22%, з 24,69 до 30,28 грн у середньому по країні. Максимальна ціна становила 31,8 грн/л. На 8 листопада середня ціна А-95 на заправках встановилася на рівні 30,28 грн/л.

Почому долар в Україні
За даними НБУ, курс долара в Україні 9 грудня становить 27,22 грн. За останній місяць один долар подорожчав більш ніж на гривню.

Читайте також  Прикарпатські рятувальники витягнули із заметів та кюветів майже сотню машин

Долар подорожчав

Так, у грудні 2021 року після закріпленого гривня впевнено зайшла в період девальвації. Аналітики очікують, що долар досягне позначки 27,5 грн.

Скільки коштує нафта
За даними Investing, 9 грудня барель еталонної марки Brent торгується за 75,34 долара. Ціни зросли на фоні оптимізму інвесторів.

Вони вважають, що поширення штаму коронавірусу “Омікрон” не матиме масштабних наслідків для економіки, пише “Інтерфакс”. Тобто попит на нафту не впаде через запровадження нових карантинних обмежень.

Нафта зросла в ціні

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.