Збір готівки у школах є незаконним: франківцям роз’яснили все про благодійні внески

У вівторок, 24 січня, в Івано-Франківську відбулася прес-конференція ГО «Мами Прикарпаття». Члени організації вважають, що благодійні внески стали чи не основним джерелом фінансування поточних потреб освітніх закладів, а й навіть капітальних ремонтів. Тому вирішили підняти це питання і роз’яснити мешканцям міста.

Гривна

Голова ГО Мар’яна Вершиніна каже, що збір коштів відбувається неконтрольовано, часто активісти виявляють порушення норм законодавства. Ініціатива збору коштів йде від директорів і завідувачів, а прикривають це «батьківськими комітетами».

«До організації надсилали багато звернень і запитів, щоб ми дослідили це питання і донесли інформацію до мешканців міста. Кошти, які виділяються із міського бюджету, розподіляються нераціонально, а багато витрат є перебільшеними» , – каже Вершиніна.

Активіст ГО «Мами Прикарпаття» Наталія Амарі зазначає, що витрати на миючі та дезинфікуючі засоби має брати на себе департамент освіти, проте часто ці витрати кладуть на плечі батьків.

«Варто зауважити, що відповідно до чинного законодавства будь-який збір готівки у навчальних закладах є незаконним. Допомога має бути добровільною і не має бути фіксованої суми при зборі коштів», – каже Амарі.

Так, фінансування садочків та шкіл збільшується, каже Наталія Амарі. Садочок №1 у 2016 році на миючі засоби отримував 1000 гривень, а у 2017 році сума збільшилась і тепер становить 5000 гривень. Та, незважаючи на те, що коштів достатньо, батькам і надалі доводиться здавати власні гроші.

Також підписка періодичних видань по кожному садочку становить 5000 гривень на рік. Кошти на це передбачені із міського бюджету, та батьків цікавить: куди діваються їхні гроші? Не менш важливим є харчування дітей у садочках та школах, переконані в ГО «Мами Прикарпаття».

Активіст організації Зоряна Маланчук каже, що проблем багато. Так, у школі-садку №3, що на вулиці Набережній, провели перевірку. У результаті знайшли багато порушень на кухні, невідповідності у рецептурах страв.

«Ми дослідили м’ясну підливу, та виявилось, що там не м’ясо, а м’ясні волокна, шкіра та хрящі», – додала Маланчук.

Крім того, на кухні не дотримуються товарного сусідства. На продуктах відсутні наклейки, які свідчать про свіжість продуктів. Проте, каже Маланчук, це проблема фактично усіх закладів. Проблема ще й у тому, що через невчасне заключення тендерів, діти залишаються без деяких важливих продуктів.

«Востаннє печінка доставлялась у садок в листопаді. Відсутні й деякі інші продукти, такі як олія, сметана, сир, яйця», – зауважила Маланчук.

Голова ГО «Мами Прикарпаття» Мар’яна Вершиніна каже, що дуже важливо, аби самі батьки цікавились фінансуванням у садках та школах.

Читайте також  Що робити, коли у лікарні вимагають благодійні внески

«Кожна мама повинна цікавитись, куди йдуть гроші. Бо часто буває так, що фінансування є, проте батьки гроші все одно здають. Питайте у керівництва школи, де діваються ваші кошти», – додає Вершиніна.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.