Надбавка за додатковий стаж: хто з пенсіонерів може отримати і скільки

За наднормативний стаж роботи українські пенсіонери можуть отримувати надбавку до пенсії. Доплата виплачується за кожен відпрацьований місяць чи рік

Хто з пенсіонерів може отримати надбавку за понаднормовий стаж, розповів експерт із пенсійних питань Сергій Коробкін.

За словами експерта, українцям, які пішли на пенсію до 1 жовтня 2011 року, наднормативний стаж нараховується для жінок, які накопичили понад 20 років стажу та для чоловіків – понад 25 років стажу. А тим, хто вийшов на пенсію з 1 жовтня 2011 року, додали 10 років і тепер наднормативний стаж для них починається з понад 30 років для жінок і 35 років для чоловіків.

Доплата виплачується за кожен відпрацьований місяць чи рік. Доплата за понаднормовий стаж нараховується за повністю відпрацьований рік.

Надбавка за додатковий стаж нараховується згідно зі статтею 28 Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, за кожен повний рік страхового стажу, що перевищує 35 років для чоловіків та 30 років для жінок, пенсія збільшується на 1% від розміру пенсії. Проте лише на 1% мінімального розміру пенсії віком.

Проте важливо, щоб розмір пенсії, розрахований згідно зі статтею 27 Закону, перевищував прожитковий мінімум для непрацездатних осіб, тоді доплата розраховуватиметься, виходячи з цього мінімуму. У кого розмір пенсії менший за мінімальну виплату – доплата може бути меншою.

Окрім цього, якщо пенсіонер продовжує працювати, перерахунок доплати за надстаж проводиться після звільнення з роботи.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.