Вітамінний бум: скільки коштують сезонні фрукти та овочі на прилавках супермаркету та ринку у Франківську

Літо…пора яскравих вражень, тепла, веселощів і фруктів! У нашому місті, мабуть, немає тих, хто б не любив свіжі фрукти та овочі. Більшість із нас цілий рік чекає саме цієї пори, щоб збагатити свій організм вітамінами та поживними речовинами, адже взимку чи восени навряд зможемо підживити себе. Рятуватись можемо саме літніми фруктами та овочами, адже у цей час їх найбільше і вони найкорисніші.

Журналісти WestNews вирішили поцікавитись,  чи відрізняються ціни на сезонні фрукти та овочі на прилавках міського ринку та одного із найближчих супермаркетів.

У торгових точках нашого міста очі розбігаються від широкого асортименту овочів, фруктів та інших смаколиків. Прилавки, у прямому сенсі слова, гнуться від такої кількості «вітамінів». Та де придбати якісні, корисні та недорогі фрукти чи овочі? Це хвилює, мабуть, кожного. Звичайно, найбільше пощастило тим, хто всю цю красу має у себе вдома. Зрозуміло, що домашнє – найкорисніше та найсмачніше. Та що робити тим, кому пощастило трішки менше?

Варто зазначити, що деякі фрукти і ягоди вже є дефіцитом. Наприклад, полуниця, яка вже достатньо потішила франківців. Не скрізь ще можна знайти і чорну смородину, так як ці ягоди тільки почали давати плоди. На полицях прилавків відсутня й слива, бо в багатьох фермерських господарствах вона ще не встигла вродити.

Отож, які ціни на сезонні фрукти та овочі у франківському супермаркеті та на оновленому міському ринку.

  1. Черешня

Цих «вітамінів» на прилавках зараз хоч греблю гати. Для багатьох із нас ця ягода як насіння соняшника – навіть не помічаєш, як швидко і легко з’їдаєш черешні. Проте, незважаючи навіть на те, що черешень у продажі зараз дуже багато, ціни можуть дещо різнитися. Так, у супермаркеті за кілограм «вітамінок» Ви заплатите 50 гривень. На міському ринку кілограм черешні вартує 40-45 гривень.

  1. Персик
Читайте також  Українцям планують підняти ціни на електроенергію: подробиці

Соковитий і солодкий персик…Ви відчули цей запах і смак? Цей фрукт не є великою рідкістю,  та й ціна не є малою. Хоча, кожен продавець, мабуть, ставить свою вартість. Тому й на різних торгівельних точках цей фрукт може мати найрізноманітніші ціни. Зокрема, у нашому супермаркеті за кілограм персиків ви заплатите 30 гривень, в той же час на ринку кілограм цього фрукта коштує  аж 50 гривень.

  1. Абрикос

Абрикос – молодший брат персика. Багатьом ці фрукти дуже схожі, відмінність лише у розмірі  і трохи у смаку. У розпал літа ціна абрикоса залишається помірною. Вартість залежить від розміру плоду: чим він більший, тим і дорожчий. Отож, у супермаркеті  кілограм «міні-персиків» коштує 50 гривень. На ринку Ви заплатите приблизно так само. Ціни коливаються у межі 45-50 гривень.

  1. Смородина

Незважаючи на те, що смородина ще не всюди дала свої плоди, в Івано-Франківську все-таки можна знайти ці ягідки. Продають її навіть жінки на вулиці недалеко від міського ринку. Жінки за літру смородини хочуть 25 гривень, та вже ввечері вони готові віддати банку ягід і за двадцятку. У  супермаркеті вартість ягід трішки більша – 30 гривень.

  1. Нектарин

Інший «брат» персика – нектарин. Фрукт, який відрізняється тільки «гладкою» шкіркою. І, як виявилось, ціною. Отож, у супермаркеті за кілограм нектаринів з Вас візьмуть 34 гривні. Найбільше нас здивувала ціна нектаринів на ринку. Кілограм цього фрукту на ринку коштує аж 50-55 гривень. Різниця у вартості цього фрукту також може залежати від розміру плоду.

  1. Персик інжирний

Ще один вид персика, який теж має багато фаворитів. На франківських прилавках цей фрукт вже з’явився і тішить своїх прихильників, які обожнюють фрукти. Для покупців супермаркету цей фрукт пропонують за ціною 35 гривень за кілограм. У сусідньому критому ринку ціна різко відрізняється – 55-60 гривень.

Читайте також  В Україні продають сало за "космічною" ціною: що з продуктом буде далі

До списку літніх вітамінів додамо також чорні ягоди. У супермаркетах важко знайти ягідки, та без проблем Ви можете придбати їх у тих же жінок на ринку, які торгують смородиною. Так, продавчині за банку чорних ягід хочуть 45-50 гривень. Та часто жінки йдуть на торг, тому можете забрати і дешевше.

Ви поцікавитесь: а як же овочі? У цьому списку теж повинні бути саме літні овочі, які зимою не так часто зустрінеш на полицях магазинів чи на ринку. Звісно ж, у супермаркетах знайти і купити можна, та набір вітамінів у цих овочах не той.

Більшість франківців ці овочі вирощує і у власному господарстві. Значно зручніше все мати своє і під рукою, аніж кожного дня бігати на покупки. Та допоможемо орієнтуватись у цінах тим, хто прихильник щоденних покупок.

Літо – це пора соковитих і смачних салатів. У цю пору франківці люблять поласувати помідорами різних видів. Зокрема, у продажі уже з’явився жовтий, рожевий помідор, ну і помідори чері. Відтак, у супермаркеті кілограм жовтих помідорів – 33 гривні, рожевих – 33 гривні, чері – 55 гривень. У цьому випадку ринок сміливо поступається магазину, адже знайти нам вдалося тільки один вид овочів із трьох – рожевий помідор вартістю 20 гривень за кілограм. Щоб список овочів для «літнього» салату був більш повним додамо ще ціни на солодкий перець та огірок. Так, у супермаркеті кілограм перцю коштує 90 гривень. На ринку ця ціна вже більш заокруглена – 100 гривень за кілограм. Серед усіх продуктів найдешевшими залишаються огірки. У супермаркеті кілограм огірків зможете придбати за 14 гривень, на ринку цей овоч дешевший – 10 гривень.

Читайте також  З січня у франківських дитсадках зросте ціна на харчування

Як бачимо, ціни дещо відрізняються. Хтось думав, що ринок – найдешевший і найвигідніший варіант. Проте деякі продукти тут навіть дорожчі. Хтось обирає ринок, бо думає, що тут продають справді натуральні та домашні фрукти й овочі, а у супермаркеті вони – «напічкані хімікатами». Проте, навряд чи між продуктами є суттєва різниця. Звісно, ми не будемо переконувати Вас у тому, де краще та вигідніше робити покупки. Ми тільки порівняли ціни на сезонні фрукти та овочі. А вибір – за Вами.

Смачного та корисного Вам літа!

Підготувала Ольга КЛИМ

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.