Мобiлізація! В Укpаїні готують нові умови бpонювання пpацівників: що зміниться. Деталі

У Міністерстві оборони України готують зміни до процедури бронювання працівників українських підприємств.

В основі оновленого механізму планують закласти “більш зрозумілі та прозорі підходи” до бронювання.

Також триває робота над розробкою е-бронювання. Подробиці розкрили у Європейській Бізнес Асоціації.

Про поточні напрацювання щодо оновленої процедури бронювання представникам українського бізнесу на зустрічі 21 грудня розповів заступник міністра економіки України Ігор Фоменко, зазначили у ЄБА.

“Так, наразі Міноборони готуються пакетні зміни і одна з пропозицій – оновлена процедура бронювання. Наразі вона ще не узгоджена та формується, проте, як тільки вона та її окремі елементи (мобілізація, бронювання, відпустки військовослужбовцям тощо) буде погоджено – деталі буде анонсовано. Ідея в тому, щоб змінити підходи до бронювання – зробити їх більш зрозумілими та прозорими”, – зазначено у повідомленні.

Також у ЄБА стверджують, що фахівці вже розробили концепцію е-бронювання: її вже направлено на погодження.

“З урахуванням того, що всі процедури концептуально можуть змінитися, як тільки буде прийнято нове бачення, всі пропозиції бізнесу і до е-бронювання буде адаптовано. Але від е-бронювання країна жодним чином не відмовляється. Це буде експериментальний проєкт, терміном, ймовірно, на 2 роки (паперові бронювання також будуть залишатись)”, – додали у Європейській Бізнес Асоціації.

Загалом, стверджують у ЄБА, після запровадження оновленої процедури підприємство зможе забронювати до 50% своїх співробітників, що є військовозобов’язаними. Термін бронювання складатиме 6 місяців. Бронювання строком на місяць передбачено для тих з них, у кого є неточності у даних: цей період призначено для уточнення.

“Куди звертатись для бронювання (до центрального органу влади чи до місцевої) залежить, в більшості своїй, від сфери. Бронювання підприємству надається на час поки його визначено критично важливим (наразі такий статус дається на 1 рік). Коли підприємство продовжує статус критичності, тоді і перебронювання відбувається. Щодо затримок з погодженнями бронювань, доцільно вести комунікацію як з Мінекономіки, так і з Генштабом, але бронювання продовжують погоджуватись. Тож, сподіваємось, цифровізація частково прибере цю ситуацію”, – наголосили у ЄБА.

Читайте також  У кожній десятій шкільній та дошкільній їдальні області виявили стафілокок

Також український бізнес цікавила можливість перевірки інформації про військовозобов’язаних у “Дії”.

“Пан Ігор (Фоменко. – Ред.)пояснив, що є така система “Оберіг”, через яку інформація переводиться з паперового в електронний варіант. Наразі Міноборони та Мінцифри кинули всі сили для внесення інформації в “Оберіг”. І там можна буде перевіряти свої військово-облікові дані з обмеженим доступом. Однак поки про терміни говорити важко. Лунала також інформація, що списки військовозобов’язаних потрібно буде погоджувати в ТЦК. Пан Ігор підтвердив, що такі ініціативи від Міноборони надходили, проте Мінекономіки їх не підтримало”, – зазначили у ЄБА.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.