Українцям дозволили оплачувати електроенергію за вдвічі меншим тарифом: що потрібно зробити

У червні поточного року для всіх українських побутових споживачів зріс тариф на електроенергію. Тепер усі платять за єдиним тарифом 2,64 грн/кВт-год. Проте, українцям дали можливість скоротити витрати на світло вдвічі. Для цього лише потрібно дещо зробити.

Про те, як зробити легшою платіжку за електрику, розповіло видання Napensii.

Вся хитрість – у зонних приладах обліку електроенергії. Ці лічильники не рахують усю спожиту електрику за одним тарифом, а враховують також час доби, коли споживач користувався електроенергією.

Так от, уночі електрика набагато дешевша. Електростанції змушені працювати вхолосту, оскільки обсяг нічного споживання набагато нижчий за денний і вечірній. Тому енергетики заохочують тих громадян, які воліють користуватися електроенергією вночі. За нічне споживання українцям доводиться платити вдвічі дешевше, ніж за денне. Але щоб скористатися цим привілеєм, потрібно встановити двозонний або тризонний лічильник.

Відразу скажемо, що тризонний лічильник часом навіть вигідніший, оскільки він рахує нічне споживання за ціною, яка становить лише 0,4 від звичайного тарифу, тобто по 1,05 грн/кВт-год. Але при цьому в пікові години споживання, ранкові та вечірні, кіловат коштуватиме в півтора рази дорожче за номінальну вартість. Отже, у різний час доби власникам тризонних лічильників доведеться платити за такими тарифами:

з 23:00 до 07:00 – по 0,4 від номінальної вартості (1,05 грн/кВт-год);
з 08:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00 — по 1,5 номінальної вартості (3,96 грн/кВт-год);
з 07:00 до 08:00, з 11:00 до 20:00 та з 22:00 до 23:00 — за номінальним тарифом (2,64 грн/кВт-год).
Таким чином, цей тариф може бути вигідним для підприємств, які можуть перенести свою роботу повністю на нічний час.

Українцям дозволили оплачувати електроенергію за вдвічі меншим тарифом: що потрібно зробити

Читайте також  “В українців є імунітет проти коронавірусу”: біолог зробила несподівану заяву (відео)

Але побутовим споживачам найбільше підійде двозонний лічильник. При цьому їм ні в який час доби не доведеться переплачувати вище за номінальний тариф, а ось нічне споживання обходитиметься вдвічі дешевше. За двозонним лічильником тариф на електроенергію буде таким:

з 23:00 до 07:00 – 1,32 грн/кВт-год;
з 07:00 до 23:00 – 2,64 грн/кВт-год.

Таким чином, якщо ви встановите у себе такий лічильник, а також перенесете роботу найбільш енергоємних приладів на нічний час (нагрівання бойлера, прання, заряджання акумуляторів), то при тому ж обсязі споживання платити за світло доведеться набагато менше.

А якщо ви при цьому ще й працюєте фрілансером і можете виконувати свою роботу у будь-який час доби, то нічна праця обійдеться вам набагато дешевше, бо і робота комп’ютера, і світло коштуватимуть удвічі менше.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.