Виїзд чоловіків за кордон можуть офіційно узаконити: названо розмір щомісячного грошового внеску

В Україні можуть дозволити виїзд чоловіків за кордон майже без обмежень. Проте за це потрібно буде сплатити. Причому протягом свого часу перебування за кордоном чоловік зобов’язаний буде щомісяця переказувати певну суму для ЗСУ.

Виїзд чоловіків за кордон можуть офіційно узаконити: названо розмір щомісячного грошового внеску – today.ua
Це стане можливим, якщо Верховна Рада нарешті розгляне законопроект №8029 “Про внесення змін до Закону України “Про порядок виїзду з України та в’їзду в Україну громадян України”, який був зареєстрований у парламенті ще в середині вересня 2022 року.

Що пропонують автори законопроекту?
Автори законопроекту пропонують зробити виїзд чоловіків за кордон платним. Така пропозиція періодично виникає у колах політиків, які хочуть сподобатися народу. Однак найчастіше в таких пропозиціях фігурують дуже солідні суми “відкупу” від мобілізації: від 3 тисяч доларів і вище. Звичайно, якби такі суми були узаконені, то це автоматично відрізало би шлях для виїзду за кордон українцям із невисокими статками.

Автори законопроекту №8029 пішли іншим шляхом. Вони роблять ставку саме на людей невисокого достатку – заробітчан, які їдуть за кордон на роботу, щоби прогодувати свої родини. Тому й розмір внеску за право перетину кордону передбачено доступний. Він дорівнюватиме 5 прожитковим мінімумам для осіб працездатного віку. На сьогодні така сума внеску становила би 13 420 грн, якби закон уже було прийнятий і працював.

Така сума резервується в банку на рахунку чоловіка, який їде за кордон. І далі з цієї суми щомісяця на рахунок ЗСУ переказується внесок, який дорівнює сумі податків із мінімальної зарплати (2697,5 грн). Тобто практично п’ять місяців надходить регулярний внесок для ЗСУ.

Виїзд чоловіків за кордон можуть офіційно узаконити: названо розмір щомісячного грошового внеску

Читайте також  Франківчанки, які підкорили серця відомих українських чоловіків

При цьому, якщо чоловік перебуватиме за кордоном більший термін, то відповідно він зобов’язується й надалі щомісяця переказувати на рахунок ЗСУ аналогічний внесок.

Таким чином буде вирішено три проблеми:

знизиться градус соціальної напруженості через примусову мобілізацію ухилянтів;
заробітчани пересилатимуть в Україну гроші для своїх сімей, які працюватимуть на економіку країни;
чоловіки, які виїхали за кордон, регулярно підживлюватимуть ЗСУ додатковими фінансами.
Звичайно, скептики можуть заперечити, що деякі чоловіки, виїхавши за кордон, можуть “забути” про щомісячні донати на армію. Проте такий варіант законом також передбачено. По-перше, на перші п’ять місяців вистачить для платежів зарезервованої суми на банківському рахунку. По-друге, боржники не зможуть в’їхати до України, доки не сплатять усе, що вони заборгували.

“Предбачено, що ці громадяни, які виїхали за кордон на таких умовах, в’їхати в Україну зможуть за умови виконання взятих на себе зобов’язань”, – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: