Українці в’їжджатимуть до ЄС за новими правилами: коли та що зміниться

Українців попереджають про нові правила в’їзду до ЄС
Вже наступного року потрапити до країн Євросоюзу можна буде за новими правилами, пише РБК-Україна.

Вже 2024 року планується запуск Європейської системи інформації та авторизації поїздок (ETIAS). Щоправда, це може статися не раніше кінця наступного року.

І те, як зазначається, заробити можуть тоді лише деякі частини системи. Цікаво, що запуск цієї системи вже кілька разів відкладався.

Спочатку систему в’їзду-виїзду з ЄС (EES) після Brexit планувалося запустити у 2022 році. Але спочатку її запуск перенесли на травень 2023 року, а згодом на кінець поточного року.

Коли система нарешті почне працювати, мандрівники з країн, які не входять до Шенгенської зони, будуть змушені проходити прикордонний контроль за новими правилами.

Система в’їзду та виїзду буде автоматизованою системою реєстрації для мандрівників із Великобританії та інших (близько 60) країн, які не входять до ЄС. До них входить і Україна.

Туристам потрібно буде самостійно сканувати свої паспорти чи інші проїзні документи під час перетину зовнішнього кордону ЄС. Це правило не поширюватиметься на законних резидентів або які мають довгострокові візи.

Система зареєструє ім’я мандрівника, його біометричні дані, дату та місце в’їзду та виїзду. Сканування особи та дані відбитків пальців зберігатимуться в електронній базі протягом трьох років після кожної поїздки.

Правила будуть застосовуватися при в’їзді до всіх країн ЄС, крім Кіпру та Ірландії, а також до чотирьох країн Шенгенської зони, що не входять до ЄС: Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії.

EES вводиться з метою посилення безпеки на кордоні та виявлення мандрівників, які перевищують дозволений час перебування у Шенгенській зоні (90 днів протягом 180 днів).

Читайте також  У Франківську п'яний чоловік побив поліцейську

Планується, що EES під’єднають до Європейської системи інформації та авторизації подорожей (ETIAS). Громадянам із країн, які не входять до ЄС, потрібно буде отримувати дозвіл на поїздку для в’їзду до блоку.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.