Станемо ще біднішими: українцям з 1 січня серйозно збільшать податки

У найближчі три місяці в Україні передбачається збільшення податкового тягару для підприємців і підприємств.

Починаючи з 1 січня 2024 року, мінімальна зарплата в країні збільшиться. Також передбачається підвищення прожиткового мінімуму. Однак, хоча ці зміни, в основному, будуть приємні для більшості громадян, для сектору підприємств означають зростання податкового навантаження, пише biz.today.ua.

У зв’язку з цим, розмір єдиного соціального внеску (ЄСВ), який становить 22% від мінімальної зарплати і сплачується більшістю підприємців за своїх працівників, також збільшиться. Оскільки в наступному році планується подвійне підвищення мінімалки, розмір ЄСВ буде зростати удвічі.

З 1 січня мінімальна зарплата зросте з 6700 грн до 7100 грн. Цей рівень буде діяти до 1 липня. Таким чином, мінімальний ЄСВ у цей період становитиме 1562 грн.

Також передбачається зростання податків для підприємств, які користуються спрощеною системою оподаткування. Ставки податків будуть залежати від розміру прожиткового мінімуму. З 1 січня 2024 року прожитковий мінімум для працездатних громадян складе 3028 грн. На його основі буде розраховуватися податок для фізичних осіб-підприємців (ФОП).

Наприклад, для підприємців першої групи ставка податку складе 10% від прожиткового мінімуму, що становить 302,8 грн.

ФОП другої групи сплачуватимуть єдиний податок у розмірі 20% від мінімальної зарплати. Отже, з 1 січня їхній єдиний податок складе 1420 грн.

Для підприємців третьої групи оподаткування залишиться без змін, оскільки їхні податки будуть залежати від розміру доходу, а не конкретних параметрів бюджету.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.