“Коли точно повістки почнуть розсилати онлайн”: мобілізація примусово зачепить конкретних українців, обличчя можуть відцифрувати

Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні тривають з 24 лютого 2022 року. Всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними і мають перебувати на обліку, якщо іншого не передбачає закон. З 2023 року проводяться реформи, щоб поставити всіх на облік та проводити мобілізацію відповідно за станом здоров’я та спеціальністю.

Як інформує “НВ”, навесні 2023 року військові та депутати хотіли оновити систему військового обліку, щоб він був в реєстрі онлайн та давав можливість надсилати повістки в електронному вигляді. Проте в уряді відмовилися інтегрувати систему ДІЯ з військовими реєстрами.

Було напрацьовано нову схему наповнення Єдиного реєстру військовозобов’язаних, і ведеться робота щодо законної системи вручення повісток в електронному вигляді.

Заступниця голови парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Мар’яна Безугла розповіла ВВС Україна, що електронний реєстр військовозобов’язаних та призовників Оберіг, готовий вже на 90% і опрацьовується система вручення повісток онлайн.

«З наповненням реєстру Оберіг великий прогрес, там вже є дані щодо майже всіх військовозобов’язаних ― 90%. Далі працюємо з Мінцифрою, щоб зв’язали інші реєстри з цією базою даних», ― запевнила Безугла.

На повну з комунікацією з реєстрами інших органів влади, каже Безугла, Оберіг має запрацювати восени ― такий план проєктної команди. Цю команду очолює колишня виконавча директорка Нової пошти Оксана Ферчук.

«Він почав створюватись де-факто, вона опрацювала взаємодію з іншими реєстрами. І восени ця взаємодія має запускатись поетапно», ― розповіла Мар’яна Безугла.

Закон України Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів був схвалений в 2017 році, проте система досі не працює на повну потужність. Реєстр формально запустили 28 березня 2022 року. Проте повної бази всіх військовозобов’язаних там не було, навпаки, деякі територіальні центри комплектування та соціальної підтримки через повномасштабне вторгнення знищували наявні облікові документи, які могли бути не внесені в реєстр.

Протягом 2022 року були винесені висновки, і з 5 січня 2023 року в Україні почали діяти нові правила обліку військовозобов’язаних за постановою № 1487. Передбачалось, що подавати відомості про себе у ТЦК у майбутньому можна буде через ДІЮ. Зокрема, військовий комісар Харківського обласного територіального центру комплектування Володимир Арап заявив, що реєстр Оберіг з всеукраїнською базою чоловіків від 18 до 60 років скоро може бути переданий до Дії, а отже все йде до цифрових повісток. Міноборони та інші органи мали протягом півроку розробити деталі взаємодії порталу ДІЯ з реєстром військовозобов’язаних та державними базами даних.

Також планувалось, що у ДІЇ має з’явитися послуга електронного військового квитка, проте про конкретні строки його запровадження не йшлося.

Нардеп, член комітету Верховної Ради з питань національної оборони, безпеки та розвідки, представник президента у парламенті Федір Веніславський пояснив, що питання стало актуальним через велику кількість внутрішньо переміщених осіб у країні.

Читайте також  "Ми всі в крові, я вас ненавиджу": Жителька Умані у сльозах показала руйнування у квартирі

Однак очільник Мінцифри Михайло Федоров та керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифри Мстислав Банік чітко окреслили кордони ― політична позиція така, що повістки через ДІЮ ніхто розсилати не буде, військового обліку не буде, і сервіс створювався не для військових цілей.

22 серпня на міжнародному ветеранському форумі Резніков повідомив, що на середину осені влада вийде на серйозну цифровізацію територіальних центрів комплектації.

«Десь на середину осені ми оцінюємо, що вийдемо на більш серйозну цифровізацію центрів комплектації, колишніх військкоматів. Сьогодні ми на стадії підписання спільних наказів з іншими відомствами про взаємний обмін інформацією», ― сказав Резніков.

Реєстр Оберіг і повістки онлайн ― що відомо

Як пояснила депутатка, реєстр, як і передбачав закон, складався на базі даних ЦВК (за місцем проживання та голосування), яку передали військовим.

ТЦК, за словами Безуглої, вже з ним працюють, але ще є питання саме щодо взаємодії з іншими актуальними базами.

При цьому депутатка наголошує, що наразі не існує механізму, як розсилати повістки онлайн, щоб це було не через ДІЮ.

«Рішення ще немає. Це чутливе питання. Повістка через смс чи в ДІЇ? Ні, повістку в Дії ми точно не будемо робити в такому форматі», ― додала Безугла.

Вона пояснила, які проблеми з обліком і мобілізацією дозволяє розв’язати запуск онлайн-реєстру.

Найперше ― це щоб повістки не приходили тим, хто вже служить, й щоб вся інформація про військовозобов’язаних була актуальна, а військові облікові спеціальності були оновлені.

Безугла зізналася, що є багато нарікань, про те, що людей мобілізують не за тими навичками, які вони мають.

«А це ключовий момент мобілізації ― мобілізувати професіонала і знати, хто він у цивільній сфері, щоб це відображалось у військовій сфері», ― наполягає Мар’яна Безугла.

Вона підкреслила, що завдання влади ― створити таку єдину електронну базу, щоб весь рух людини від мобілізації до звільнення з армії супроводжувався без паперів і максимально швидко та зручно.

Це також обіцяв новий міністр оборони і над створенням цієї своєрідної «Мілітарі. Дії» вже теж працюють.

Закон Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів визначає можливість доступу територіального центру комплектування та соціальної підтримки до таких державних реєстрів, як МВС, податкової інспекції, Міністерства освіти і науки, судових реєстрів і даних офісу Генпрокурора для отримання даних про призовників, військовозобов’язаних і резервістів.

Проте, новий проєкт закону № 10062 за авторства колегії авторів на чолі з головою Слуги народу Давидом Арахамією суттєво розширює список даних, які будуть внесені в електронний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Читайте також  До 1 грудня всі роботодавці мають подати списки військовозобов'язаних до ТЦК СП: що це означає

Законопроєктом пропонують збирати дані про усіх допризовників, призовників, військовозобов’язаних та резервістів та отримувати дані щодо усіх громадян України віком від 17 до 60 років. Раніше, в законі Про електронний реєстр призовників дані збирали з 18 років.

Стаття 6 уточнює, що заносяться та зберігаються в базі даних Реєстру такі відомості:

1) персональні дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

2) службові дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

3) дані про потребу в комплектуванні особовим складом ЗСУ та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, крім інформації, що становить державну таємницю.

До персональних даних будуть відноситися такі:

1) прізвище;

2) власне ім’я (усі власні імена);

3) по батькові (за наявності);

4) дата народження;

5) місце народження;

6) стать;

7) місце проживання та місце перебування;

7−1) номери засобів зв’язку та адреси електронної пошти;

8) відомості про батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників та інших представників (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження);

8−1) відомості про сімейний стан особи та членів її сім’ї (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), а також дітей);

9) реквізити паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон (серія, номер, дата видачі, орган, що видав, строк дії);

9−1) відомості про громадянство;

10) відомості про документи, що підтверджують смерть особи або визнання особи померлою чи безвісно відсутньою;

11) відомості щодо визнання особи недієздатною (поновлення дієздатності);

12) відомості про зайнятість (код підприємства, місце роботи, посада);

13) реєстраційний номер облікової картки платника податків;

14) відцифрований образ обличчя особи;

15) відомості про дату та мету виїзду за межі України та дату повернення на територію України;

16) відомості про освіту та спеціальність;

17) відомості про стан здоров’я (у тому числі про встановлення, зміну групи інвалідності), що збираються з метою визначення придатності для виконання військового обов’язку;

18) відомості про притягнення до кримінальної відповідальності (повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення);

18−1) дата і номер, короткий зміст протоколу та/або постанови щодо особи у справі про адміністративне правопорушення, передбачене статтями 210, 210−1 Кодексу України про адміністративні правопорушення;

19) відомості про розгляд судом кримінальної справи, вирок, що набрав законної сили;

20) відомості про наявність (відсутність) судимості;

21) унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);

22) відомості про статус ветерана війни;

23) відомості по володіння іноземними мовами;

24) відомості про дозвільні документи про право на володіння та користування зброєю;

25) відомості про проходження освітніх курсів та курсів підвищення кваліфікації;

Читайте також  В Україні подовжили воєнний стан і мобілізацію: на який термін

26) відомості про документи, що дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну;

27) відомості про документи, оформлені для виїзду за кордон на постійне проживання, або залишення на постійне проживання за кордоном, або повернення в Україну;

28) відомості про посвідчення водія на право керування транспортним засобом;

29) відомості про посвідчення тракториста-машиніста на право керування тракторами, в тому числі саморобними, самохідними сільськогосподарськими, меліоративними і дорожньо-будівельними машинами;

30) відомості про суднові документи, міжнародні посвідчення на право управління прогулянковим судном та посвідчень судноводія малого судна або водного мотоцикла, а також документів, що надають право управління прогулянковим судном, малим судном, водним мотоциклом, відомості про посвідчення члена палубної команди судна внутрішнього плавання або іншого раніше виданого документа, що підтверджує кваліфікацію члена палубної команди судна внутрішнього плавання;

31) відомості про свідоцтва пілотів для некомерційної та комерційної діяльності;

32) відомості про рішення, що підлягають примусовому виконанню ― виконавчі документи;

33) відомості про осіб зниклих безвісти.

Крім того, реєстр буде наповнюватися із більшої кількості вже існуючих держреєстрів, які синхронізують свої дані з базою військовозобов’язаних.

Органи ведення Реєстру одержують в електронному вигляді від:

1) центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації актів цивільного стану;

2) центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів;

3) центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику;

4) центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону;

5) центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти і науки;

6) центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я;

7) Пенсійного фонду України ― дані, передбачені законом щодо інвалідності;

8) Офісу Генерального прокурора;

9) Державної судової адміністрації України;

10) Національної поліції України;

11) Міністерство внутрішніх справ України;

12) Міністерство юстиції України;

13) центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері соціального захисту ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей ветеранів та осіб, на яких поширюється чинність Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту;

Проект закону взятий за основу та рекомендований до внесення в Раду на розгляд, проте поки що не проходило голосування та його обговорення.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.