Два приватні курорти в Карпатах з’єднають новою дорогою за державний кошт

Два приватні курорти на Прикарпатті з’єднають новою дорогою, на яку державне підприємство витратить понад 30 млн грн. Йдеться про курорти «Буковель» та «Бистриця», яка теж належить «Буковелі». Як повідомив антикорупційний сайт NGL.media, ремонтом займатиметься фірма «ПБС», власником якої є засновник «Буковелю».

За даними NGL.media, державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» уклало з ТОВ «ПБС» три договори загальною вартістю 30,6 млн грн на капітальний ремонт лісової дороги протяжністю 9,2 км. Ця дорога, що проходить межею природного заповідника «Горгани», з’єднає відомий гірськолижний курорт «Буковель» з новим курортом «Бистриця». Проект планують завершити до кінця року.

Нова дорога вартістю 30,6 млн грн з бюджету сполучатиме приватні курорти «Буковель» і «Бистриця» (інфографіка NGL.media)

Курорт «Бистриця» належить «Буковелю». Поруч із «Бистрицею» буде ще один курорт «Буковелю» – «Турбат». Дозвіл на будівництво нового курорту у гірському селі Бистриця ТОВ «Буковель» отримало наприкінці 2022 року від Поляницької (Івано-Франківська область) та Усть-Чорнянської (Закарпаття) сільрад. За даними групи екоактивістів Free Svydovets, новий курорт розрахований на одночасний прийом до 25 тис. осіб і матиме понад 200 км лижних трас і 28 підйомників.

«Буковель» та «Бистрицю» і раніше з’єднувала типова лісова дорога, однак тепер компанія «ПБС» за замовлення держпідприємства «Ліси України» почала капітальний ремонт з використанням нетипових для будівництва лісових доріг матеріалів: бітум, бетонна суміш класу М350, портландцемент та гарячекатана арматурна сталь.

Попри те, що за умовами договору передбачений капремонт існуючої лісової дороги, очевидно, що мова йде про будівництво нової дороги з твердим покриттям. Про це також свідчать фото, зроблені 22 серпня активістами Free Svydovets – за два тижні до укладення договору з ТОВ «ПБС». На цих фото чітко видно, що будівельна техніка «ПБС» уже розрівняла і суттєво розширила полотно майбутньої дороги.

Читайте також  11-річний хлопчик з Коломийщини почав втрачати слух після щеплення

Варто зауважити, що дорога пролягає теперішньою межею природного заповідника «Горгани», який раніше був значно більшим і включав, у тому числі, і територію, де проходить дорога.

Незалежний еколог, біолог ГО «Українська Природоохоронна група» Єгор Гриник, вважає, що нова дорога таки зашкодить заповіднику. «Будівництво будь-якої дороги розділяє ліс, а разом з тим зменшується популяція багатьох видів тварин у радіусі кілометра від дороги, що активно використовується», – каже Єгор Гриник.

Кінцевим бенефіціаром і керівником ТОВ «ПБС», створеного у 2004 році, вказана Іванна Непик, але фактично компанія належить екс-депутатові Верховної Ради Олександру Шевченку. Він також є засновником та екс-директором туристичного комплексу «Буковель», що у 2021 році перейшов під контроль Ігоря Палиці, діючого нардепа і бізнес-партнера Ігоря Коломойського, який контролював «Буковель» раніше. ТОВ «ПБС» активно займається будівництвом доріг – насамперед, на Івано-Фанківщині, де отримала більше 100 таких підрядів на загальну суму 21,3 млрд грн.

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.