“Впродовж жовтня їх можуть призвати, мобілізація в Україні зазнала змін”: експерти сказали, що тепер чекає на українців

З 1 жовтня жінки медики зобов’язані стати на військовий облік в Україні. Військовий облік медиків існує в Україні давно, проте зараз його трохи вдосконалили. Росіяни запустили фейки про облік та мобілізацію, і в уряді спростували чутки. Юристи пояснюють, які обов’язки виникають в жінок-медиків та чи можна їх мобілізувати.

Як інформує “НВ”, загальна мобілізація та воєнний стан в Україні тривають з 24 лютого 2022 року, всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними і можуть бути мобілізовані, якщо не мають відстрочки та придатні до військової служби. Жінки мобілізуються, якщо вони є військовозобов’язаними або прийшли добровольцями в територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

З 1 жовтня всі жінки-медики мають стати на військовий облік в ТЦК за місцем проживання. Навкруги цього ворог розпускає слухи, які спростовує уряд.

Радник, адвокат ЮФ Ілляшев та Партнери Валерія Гудій пояснила, які обов’язки виникають у жінок-медиків після постановки на військовий облік.

«Фактично, взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних здійснюється після визначення їх придатності до військової служби, внесення персональних даних до Єдиного державного реєстру з подальшим оформленням військово-облікового документа», ― пояснює юрист.

Військовий облік жінок ― обов’язки з 1 жовтня

Після постановки на військовий облік, жінка-медик чи жінка-фармацевт має готуватись до наступного:

проходити підготовку до військової служби, військову службу і виконувати військовий обов’язок у запасі;

виконувати правила військового обліку, встановлені законодавством;

прибувати за викликом відповідного ТЦК для оформлення військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов’язаних), приписки, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних;

Читайте також  І небо розділило сум: ворожі снаряди забрали життя Сергія Архименка

проходити медичний огляд та лікування в лікувально-профілактичних закладах згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії відповідного ТЦК;

вчасно повідомляти інформацію про себе (сімейний стан, стан здоров’я), адреси місця проживання, освіти, місця роботи і посади.

В уряді підкреслили, що військовий облік жінок-медиків ― це не мобілізація. Він призначений для того, щоб знати який є ресурс медичних працівників в країні. Законодавство визначає, хто підлягає мобілізації ― військовозобов’язані з 18 до 60 років, придатні до служби за станом здоров’я.

Всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними. Щодо жінок ― військовозобов’язаними є ті, хто перебуває на службі в запасі. Також мобілізувати можуть жінок, які перебувають в статусі резервісток. Таким чином, мобілізації можуть підлягати такі жінки:

Також жінки можуть підписати контракт із ЗСУ з 18 років, якщо їз спеціальність потрібна в Силах Оборони.

Проте військові підкреслюють, що примусово жінок не шукають, щоб мобілізувати.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.