Пенсії перерахують усім українцям: названо дати та розміри

В Україні у проєкті бюджету передбачили підвищення мінімальної та максимальної пенсій. Також прем’єр-міністр Денис Шмигаль анонсував індексацію, яка має пройти за новими правилами.

Про те, кому і як підвищать пенсії в 2024-му, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Хто отримуватиме понад 23 тис. грн

В Україні з січня 2024 року підвищать прожитковий мінімум для тих, хто втратив працездатність. Перерахунок стосуватиметься трьох великих груп українців.

Тих, хто одержує мінімальну пенсію. В Україні сотні тисяч пенсіонерів одержують виплати, розмір яких становить близько мінімальної. Нині це 2093 грн, а з нового року – 2361 грн. Мінімальну пенсію отримують українці, які мають невисокий стаж або мали невелику офіційну зарплату.

Тих, хто отримує надбавку до пенсії за стаж. В Україні чинне законодавство передбачає надбавку за кожен місяць роботи наднормативного стажу. Норма для жінок становить 30 років стажу, а для чоловіків – 35. За кожний додатковий рік стажу пенсію збільшують на 1% прожиткового мінімуму. Нині це 20,93 грн, а з наступного року – 23,61 грн.

Тих, хто отримує максимальну пенсію. Найбільшу надбавку отримають ті українці, які вийшли на заслужений відпочинок за особливими правилами. Найчастіше це військові, ті українці, котрі отримували високі білі зарплати. Максимальний розмір пенсії складає 10 прожиткових мінімумів. Нині це 20 930 грн, а з нового року – 23 610 грн.

Як проведуть індексацію

В Україні у березні кожного року пенсії мають індексувати на суму від половини торішньої інфляції та середнього за три роки підвищення зарплати. Однак, як заявив прем’єр-міністр, індексація у 2024-му може статися за новими правилами.

Нові правила не презентували, однак, за словами Шмигаля, під час перерахунку враховуватимуть бали та коефіцієнти.

Читайте також  Зарплата п'ять тисяч це не бідність – Зеленський про те, як будуть підвищувати виплати

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.