Українцям перерахують зарплати: названо нові розміри, дати підвищення та наслідки

В Україні мінімальну зарплату 2024 року підвищать до 8 тис. грн, при цьому середня зарплата, за оцінками уряду, збільшиться на 20,6% до 21 850 грн. Такі оцінки Кабміну експерти вважають надто оптимістичними. Водночас підвищення мінімалки недостатньо для того, щоб компенсувати інфляцію та виконати рекомендації міжнародних організацій, ЄС.

Про те, кому можуть підвищити зарплати наступного року та як може змінитися ринок праці, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Хто матиме попит у 2024 році

“Таке зростання зарплат, можливо, занадто оптимістичний прогноз”, – коментує макроекономічний прогноз зростання середньої зарплати Наталія Слинько, операційна директорка компанії GRC. У проєкті бюджету передбачено два підвищення мінімалки: спочатку з 6700 грн до 7100 грн у січні, потім – до 8000 грн з липня. Це вплине на показники середньої зарплати.

“Далеко не всі компанії платять офіційно весь розмір зарплати. Це може бути офіційно мінімалка, а решта зарплати платиться в тіні. Після підвищення мінімальної зарплати такі компанії можуть просто зменшити розмір зарплати, яка сплачується в конверті, та збільшити розмір білої зарплати. Але при цьому “на руки” людина отримуватиме таку саму зарплату”, – додає Слинько.

При цьому, як зазначає експертка, велика кількість компаній справді планує 2024-го індексацію зарплат. Але при цьому індексація може бути на рівень інфляції або біля нього. Таку практику часто використовують міжнародні компанії та великі українські роботодавці.

До речі, інфляція, згідно з прогнозом Кабміну, наступного року становитиме 10,8%. Роботодавці планують підвищити зарплати орієнтовно на 10-20%. Проте таке зростання не компенсує кумулятивне зростання цін за кілька років.

Наталія Слинько зазначає: прогнозувати ситуацію із зарплатами, обстановку на ринку праці наступного року вкрай складно. У ситуації повномасштабної війни будь-які прогнози можуть бути помилковими, оскільки обставини можуть швидко змінитися як на краще, так і на гірше.

Читайте також  У Верховній Раді озвучили, якою буде зарплата вчителя

За словами Слинько, матимуть попит 2024-го медичні працівники, фахівці психологічної допомоги. Крім того, вже зараз потрібні будівельники, українці, які володіють інженерними спеціальностями. “Також традиційно матимуть попит фахівці у продажах. При цьому особливо цінуватимуться спеціалісти зі знанням мов (це і англійська, і турецька, і німецька мови)”, – пояснює експертка.

Роботодавці думають про те, як масштабувати свій бізнес, вийти на турецький ринок, ринок ЄС. У зв’язку з цим хтось відкриватиме офіси в інших країнах, а деякі компанії хочуть найняти фахівців з продажу, які досконало володіють іноземними мовами.

Мінімалка збільшиться, але до достатнього рівня ще надто далеко

Міжнародна організація праці (МОП) розрахувала: “нормальною” вважається мінімальна зарплата, розмір якої становить близько 50% від середньої. Якщо очікування Кабміну виявляться правильними, то за середньої зарплати 2024-го в 21 850 грн мінімалка, за рекомендацією МОП, має бути на рівні 10 925 грн.

У Європейському Союзі діють привабливіші для працівників норми. Там рекомендують досягти розміру мінімалки на рівні 60% від середньої зарплати. І якби Україна виконувала норму ЄС, то мінімальна зарплата наступного року становитиме 13 110 грн.

Кандидатка економічних наук Людмила Черенько розповідає OBOZREVATEL: зважаючи на прогнози, Кабмін до липня 2024-го очікує утримати рівень мінімалки біля того показника, який є зараз, з невеликим коригуванням на зростання цін. А ось зростання з липня до 8000 грн експертка вважає досить вагомим кроком, який також здатний підштовхнути зростання середньої зарплати.

Черенько також впевнена, що розмір мінімалки має бути значно вищим, а Україна має прагнути рівня зарплат сусідніх країн ЄС. Для порівняння, в Угорщині мінімалка у гривневому еквіваленті 2023-го становить 23,2 тис. грн, у Румунії – близько 19,6 тис. грн. Тобто навіть з урахуванням підвищення мінімальної зарплати відставання в Україні становитиме у 2,5-3 рази.

Читайте також  На кордоні ЄС арештували 42-х українців із фальшивими документами на роботу

Різниця у зарплатах стане одним із чинників під час ухвалення рішення про повернення українських біженців додому. Ті українці, які вже працевлаштувалися в ЄС і можуть залишитись там без статусу тимчасового захисту (його, ймовірно, скасують після закінчення війни), насамперед орієнтуватимуться на можливість знайти високооплачувану роботу в Україні. Крім того, після закінчення війни можливе зростання трудової міграції чоловіків, якщо вони не зможуть знайти роботу з гідною оплатою всередині країни.

І хоча зараз робити прогнози про терміни закінчення війни експерти не беруться, фахівці переконані: державну політику в питаннях зайнятості, підвищення оплати праці, адаптацію ринку праці до нових реалій розробляти потрібно вже зараз.

Нині українські компанії страждають через дефіцит кадрів, спричинений мобілізацією, а також ситуацією в економіці та енергетиці. Після закінчення повномасштабної війни дефіцит кадрів збережеться, а, як свідчать соцопитування, більшість військовослужбовців не повернеться до своїх цивільних професій.

Ринок праці очікують масштабні проблеми в умовах повномасштабної війни, прогнозувати різке підвищення мінімалки складно. Однак без такого кроку Україна не зможе наблизитися до стандартів ЄС. Крім того, як показала практика, різке підвищення мінімалки – найдієвіший спосіб детінізації ринку праці.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.