Жодних бойових завдань, тренувань і грошей: як “воюють” в ЗСУ обмежено придатні і що каже командування

Обмежено придатних до військової служби за станом здоров’я українців, яких мобілізували, у військових частинах не тренують та не дають виконувати бойових завдань.

Про це повідомив український блогер Павло Поламарчук на своїй сторінці у Facebook.

Так, поруч із селом Житомирської області розселили резервний батальйон з близько 40 “обмежено придатних” і “недореабілітованих” позаштатників.

“Безглуздішу картину уявити важко. Мобілізували сотні, або навіть тисячі людей, обмежено придатних до військової служби, яким навіть не можна давати зброї. Направили до військових частин. А там стільки тиловиків просто не потрібно, й комісувати їх неможливо”, – розповів він.

За словами блогера, їх вивезли поза штат військових частин, розселили по лісових хуторах, годують та виплачують по 600–800 грн на місяць, що “нерідко витрачаються на алкоголь”. І це все, жодних бойових завдань цьому резервному батальйону не ставлять та не тренують.

“Просто висмикнули з родин і позбавили доходів. Мова у цій категорії йде про тяжкохворих, яких не можна було по нормам старого 402 наказу мобілізувати. Але яких мобілізували через тотальну корупцію у військоматах. Тобто, яких мобілізували тупо заради галочки через корупційну квоту в ТЦКСП. Далі возили по 5 кругів через всю Україну неопланами. Але від них в усіх бойових частинах відмовилися”, – пояснив Поламарчук.

Їх не брали до жодного бойового підрозділу через свій стан здоров’я, а звільнитися вони практично не можуть. Тому обмежено придатних поселили у резервних ротах, де також є група поранених, які проходять реабілітацію. Їх до закінчення терміну реабілітації відкликали в розташування частин.

“І шкутильгають без діла кульгаві й контужені, ковтають жменями пігулки, які їм надсилають родичі, й намагаються збагнути “логіку” Міноборони. Скоріше ГШ та КСВ”, – зауважив блогер.

Читайте також  Запасіться водою, зарядіть павербанки: Кім прогнозує нові удари ворога

Водночас начальник служби зв’язків із громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо заявив, що ухвалено закон, який передбачає, що військовослужбовці поза штатом отримуватимуть щонайменше 20,1 тисячу гривень.

“А навіщо їх тримати у військових частинах без діла та ще й витрачати на них дуже необхідні армії гроші? Відповіді в нього не було”, – наголосив Поламарчук.

Так, у законі №9342, який підписав президент України 30 червня, вказано, що пораненим, визнаним непридатними для військової служби та зарахованим у розпорядження відповідних командирів, протягом перших двох місяців здійснюють виплати відповідно до останньої посади, а починаючи з третього місяця додатково нараховують 20,1 тисячу гривень до закінчення розпорядження.

“Закон є, але він досі не діє”, – резюмував блогер.

В Україні дев’ятий рік триває запекла війна з Росією, що напала на нас. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий заклик військовозобов’язаної людини на військову службу. Це звичайний процес у воюючій країні. Слід пам’ятати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.