Відстрочка від мобілізації: Верховна Рада вирішуватиме, як вчинити з тими, хто не готовий служити

Деякі військовозобов’язані громадяни хотіли б отримати відстрочку від мобілізації через те, що морально не готові йти воювати. Незабаром така причина для відстрочки може бути узаконена, але поки що таке право надано не всім.

Відстрочка від мобілізації: Верховна Рада вирішуватиме, як вчинити з тими, хто не готовий служити – today.ua
Як чинитимуть з тими, хто морально не готовий іти на війну, розповіла адвокат об’єднання “Актум груп” Оксана Доготер.

Як відомо, право на відстрочку від мобілізації мають деякі категорії громадян за сімейними обставинами, за станом здоров’я, або студенти денної форми навчання, або працівники підприємств, які мають броню.

А от відстрочка від мобілізації через моральну неготовність йти воювати законом не передбачена. Таку відстрочку військовозобов’язаному можуть дати лише за рішенням ВЛК у тому випадку, якщо для цього є медичні показання, тобто у нього є проблеми із психікою.

Однак і для тих, хто морально не готовий йти воювати, все ж таки засяяло світло в кінці тунелю у вигляді законопроекту №9566, зареєстрованого у Верховній Раді. Цим законопроектом передбачено право громадян бути мобілізованим не до ЗСУ, а на роботу на одне з підприємств ВПК або на підприємство, яке є життєво важливим для національної економіки.

Відстрочка від мобілізації: Верховна Рада вирішуватиме, як вчинити з тими, хто не готовий служити

Якщо Верховна Рада ухвалить цей закон, то військовозобов’язані чоловіки, які відмовляються йти в діючу армію з релігійних чи з будь-яких інших міркувань, зможуть натомість проходити службу на підприємствах.

Причому їхню роботу оплачуватимуть. Щоправда, сума оплати буде не такою, як в армії. Їм повинні будуть платити зарплату, яка не менша за мінімальну на підприємствах оборонного сектора або іншого сектора економіки за місцем їхнього проживання.

Читайте також  Біль тa cльoзи. Paкeтa pф зaбpaлa життя нашої чемпіонки тa її мaми: oпинилиcь пiд зaвaлaми

Втім, у цьому випадку військовозобов’язаний зможе працювати не лише за місцем проживання, а й в іншому регіоні, якщо він дасть на це письмову згоду.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.