В Україні відновлюються податкові перевірки: які суми потрібно сплатити ФОП до 1 жовтня, щоб не отримати штраф

В Україні скасували мораторій на проведення податкових перевірок під час військового стану. З 1 жовтня перевірки поновлюються, тому у вересні підприємцям необхідно погасити усі борги, аби не отримати штраф.

В Україні відновлюються податкові перевірки: які суми потрібно сплатити ФОП до 1 жовтня, щоб не отримати штраф – today.ua
ФОП попередили, що відновлюється проведення документальних (планових та позапланових) податкових перевірок, проведення яких було заборонено до завершення військового стану в Україні. Також було скасовано мораторій на проведення податкових перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, пальне), грального бізнесу та фінпослуг.

Ухвалений Верховною Радою законопроект про повернення довоєнної системи оподаткування, який набув чинності з 1 серпня поточного року, передбачає і повернення довоєнної системи оподаткування.

Також із 1 жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Державна податкова служба штрафуватиме на кожну транзакцію без фіскалізації. За перше порушення покладено штраф у розмірі 100% суми продажу товарів, виконання послуг або робіт або послуг з порушеннями, а за повторне – 150%.

Які податки мають сплатити ФОП до 1 жовтня
Розмір єдиного податку залежить від того, на якій групі знаходиться фізична особа-підприємець. Оскільки в Україні скасували пільгову ставку у розмірі 2% для підприємців ІІІ групи, податки повернулися до довоєнної ставки, а саме – 5%.

Зараз суми податку виглядають таким чином:

І група – 268,40 грн (10% від прожиткового мінімуму) навіть за відсутності доходів;
ІІ група – 1340 грн (20% від мінімальної зарплати) незалежно від прибутку;
ІІІ група – 5% від суми місячного доходу.

При цьому право на несплату єдиного податку мають підприємці, зареєстровані територіях ведення бойових дій чи тимчасово окупованих територіях.

Читайте також  Комп’ютерна мишка за 3 200 гривень? Легко: активіст проаналізував державні закупівлі прокуратури та поліції

ФОП у вересні мають сплатити податки, подати звітні декларації та подбати про встановлення касового апарату. Невиконання зобов’язань призведе до штрафів.

Строки сплати єдиного податку для кожної групи ФОП такі:

І група – до 20 вересня 2023 року;
ІІ група – до 20 вересня 2023 року;
ІІІ група – до 20 листопада 2023 року за 3 квартал.

Також платникам на 3 групі 5% потрібно до 9 листопада подати звітну декларацію за 9 місяців 2023 року, тобто не пізніше 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного кварталу.

Підприємці досі можуть за бажанням покривати ЄСВ, але мають розуміти, що за відсутності щомісячних платежів не отримуватимуть страхового стажу. Сума для всіх груп ФОП складає 1474 грн/місяць та сплачується щоквартально до 20 числа наступного місяця або щомісяця авансовими внесками до 20 числа.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.