“Пенсія збільшиться радикально в цих категорій українців ще цього літа”

В Україні, незважаючи на війну та брак власних бюджетних надходжень, все ж таки цьогоріч вирішили не відмовлятися від індексації пенсії. Її індексують у три етапи.

Перший етап, наймасовіший, відбувся у березні. Потім із квітня індексували виплати працюючим пенсіонерам. Щоправда, свої підвищені пенсії вони почали отримувати лише у червні.

Як інформує “biz.today.ua”, в липні відбудеться третя індексація пенсій, і остання цього року.

В липні зростуть виплати у тих громадян, які виходили на пенсію за спеціальними законами. Зокрема, йдеться про такі закони:

закон “Про державну службу”;

закон “Про службу в органах місцевого самоврядування”;

закон “Про статус народного депутата України”;

закон “Про наукову та науково-технічну діяльність”.

Таким чином, у липні індексують пенсію держслужбовцям – чиновникам та працівникам органів місцевого самоврядування, народним депутатам та науковцям. Їхні виплати в березні не підвищували, а відсунули їм індексацію на липень.

На скільки зростуть виплати?

Як і для тих громадян, яким уже підвищили пенсію в березні, їм індексують виплати майже на 20% (на 19,7%). Однак це не означає, що їхні пенсії стануть вищими на 20%. Адже індексації підлягає лише розрахункова пенсія – без жодних надбавок і доплат. А вона може виявитися відчутно нижчою за ту пенсію, яку вони зараз отримують. Тому реальні виплати не стануть вищими на 20%, а зростуть на скромніший відсоток.

У ПФУ кажуть, що пенсії можуть зрости від 100 до 1000 гривень. А можливо, у когось і трохи вище.

При цьому є кілька категорій пенсіонерів, яким цього року взагалі не підвищуватимуть виплати. До них, зокрема, належать:

громадяни, яким замість пенсії нараховують щомісячне довічне грошове утримання (зокрема це судді. Вони отримують найвищі виплати);

Читайте також  Зеленський скасував осінній призов до армії та відклав демобілізацію

працюючі пенсіонери з маленьким страховим стажем та пенсією до 2,1 тис. грн;

пенсіонери, в яких пенсія вища за максимальну – 20 930 грн;

колишні працівники прокуратури.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.