Шокуючі новини: З наступного року в Україні майже неможливо вийдти на пенсію

Наступного року для українців ускладниться вихід на пенсію. Це стосується вимоги щодо страхового стажу. Вона стане жорсткішою. Крім того, буде складніше вийти на пенсію не лише у 60 років, а й у 63.

Про те, як зміняться умови виходу на пенсію вже з наступного року, розповіли у Пенсійному фонді України.

З кожним роком в Україні посилюються умови виходу на пенсію. Зокрема, щорічно до вимоги страхового стажу приростає один рік. Такі зміни передбачені пенсійною реформою, яка продовжується в нашій країні, незважаючи на війну. Отже, якщо цього року ще можна піти на пенсію, маючи 30 років страхового стажу, то вже наступного року знадобиться щонайменше 31 рік. Причому вимога щодо страхового стажу приростатиме ще п’ять років, доки у 2028 році не досягне 35 років.

При цьому не зайвим буде нагадати, який стаж вважається страховим. Це – період роботи, протягом якого за працівника сплачувались страхові внески до Пенсійного фонду (ЄСВ). Тобто, в ідеалі страховий стаж має бути еквівалентним загальному стажу роботи людини. Але, на жаль, далеко не у всіх так виходить. У багатьох громадян знайдуться в активі місяці, а то й роки неофіційної роботи, коли ніхто за них жодних податків та внесків не сплачував. Отже, ці роки не можуть увійти до страхового стажу.

Тим, у кого до 60 років не знайдеться потрібної кількості років страхового стажу, держава залишає можливість вийти на пенсію у 63 роки або в 65 років. Для більш пізнього виходу на пенсію знадобиться менше років стажу. Так, цьогоріч, щоби стати пенсіонером у 63 роки, вистачить від 20 до 30 років стажу. Але вже з наступного року ці часові рамки також приростатимуть на 1 рік.

Читайте також  Громадянам України зарахують до страхового стажу два періоди безробіття

Вимоги щодо стажу для 63-річних змінюватимуться таким чином:

у 2024 році – 21 – 31 рік;
у 2025 році – 22 – 32 роки;
у 2026 році – 23 – 33 роки;
у 2027 році – 24 – 34 роки;
у 2028 році – 25 – 35 років.
А ось для виходу на пенсію в 65 років мінімальна вимога щодо стажу залишатиметься незмінною – 15 років.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.