“Українцям почали масово блокувати банківські рахунки”: хто під загрозою

Українцям почали масово блокувати рахунки за борги. Багато громадян, які заборгували за кредитами, за комунальними платежами або не сплатили штрафу, після блокування рахунків опинились абсолютно без грошей. Люди скаржаться, що їм немає на що жити.

Як інформує “biz.today.ua”, в уряді розробили рекомендації, як вчинити власникам заблокованих рахунків, щоб не залишитись зовсім без коштів на проживання.

Якщо раніше блокували лише рахунки тих громадян, які заборгували понад 100 тисяч гривень, то зараз уряд дозволив блокувати кошти на рахунках, навіть якщо борг становить мінімальну суму.

Таким чином, у мільйонів людей виявилися замкненими на рахунках їхні зарплати, пенсії, соціальні виплати і просто грошові перекази від родичів. Вони не можуть ані зняти гроші зі свого рахунку, ані зробити необхідні платежі. Причому блокуються відразу всі рахунки, які є у боржника: карткові, депозитні та поточні. У декого не лишається навіть грошей на продукти.

У зв’язку з численними скаргами українців, Мінреінтеграції спільно з Мін’юстом розробили алгоритм дій боржника у разі блокування його рахунків.

Головне, що мусить знати боржник: його не можуть залишити зовсім без коштів. Тому уряд передбачив можливість часткового розблокування одного з рахунків боржника.

Що потрібно знати про розблокування рахунку

Якщо боржник має кілька рахунків в одному або кількох банках, то частково розблокувати можуть лише один з них. З цього рахунку він зможе брати гроші на поточні витрати, а також сплачувати податки і збори.

Розмір виплати податків та зборів із розблокованого рахунку не обмежується. А ось місячний розмір поточних витрат боржника не може перевищувати двох мінімальних зарплат, тобто 13 400 грн на місяць.

Банк, в якому знаходяться заблоковані кошти, сам не розблоковує рахунки боржників, і не визначає, який саме рахунок розблокувати. Боржник обирає його самостійно.

Читайте також  У Болгарії сталася смертельна масштабна ДТП за участю українця: що відомо (відео)

При цьому банк не розблокує рахунок на прохання боржника доти, доки не отримає відповідного припису від державного або приватного виконавця, за заявою якого і були заблоковані рахунки.

Для того щоб рахунок розблокували, боржник має звернутися із заявою до виконавця, яким було накладено арешт на його гроші. У заяві має бути зазначений банк, а також номер поточного рахунку, який потрібно розблокувати. Заява може бути подана або в паперовій або електронній формі.

Після арешту своїх рахунків боржнику немає сенсу відкривати нових рахунків у якомусь іншому банку, бо вони також будуть відразу заарештовані.

Для з’ясування питань боржник може скористатися телефоном безкоштовної правової допомоги 0 800 213 103. Дзвінки за цим номером також безкоштовні.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.