Це має знати кожен: Лікар назвав 6 міфів про імунітет

Що ви знаєте про імунітет? Що хворіли скарлатиною, тому вдруге не заразитеся? Що важливо робити щеплення дітям за графіком, а в разі застуди корисно пити чай із лимоном? Зазвичай це максимум знань пересічної людини. Все інше здебільшого – або перекручені дані, або взагалі народна міфотворчість.

Знайти правду в цих запитаннях та розвіяти міфи про імунітет пропонує кандидат медичних наук, перший ейджменеджер України, засновник і головний лікар клубної клініки з керування віком AM System, голова Global Age Management Academy, керівник гуманітарного проєкту UAHEALTHSUPPORT та соціального проєкту GAMA Consulting Євген Шагов.

Міф 1. Чи схильна людина до хвороб – питання генетики, і на це не вплинути

Звісно, є генетичні хвороби і багато чого визначається ДНК. Та чи будете ви часто хворіти і навіть вірогідність тієї ж онкології набагато більше залежать від ваших звичок, харчування та способу життя. І на це можна (і потрібно) впливати.

Міф 2. Імунітет або є, або нема. Від переохолодження чи нервів він не постраждає

Імунітет не є статичною системою та залежить від багатьох чинників. Гормональний збій, недостатнє харчування, відсутність сну, хронічний стрес суттєво знижують імунітет. І так, якщо не дбати про власне здоров’я, навіть звичайне “продуло” та “перемерз” стають достатніми тригерами для постійних застуд.

Міф 3. Йогурти посилюють імунітет

Кисломолочні продукти допомагають підтримувати здоровий мікробіом, який є запорукою імунітету. Але обираючи між відмовою від молочних продуктів і солодким йогуртом, який є ідеальним раціоном для патогенної мікрофлори та причиною коливань рівня цукру в крові, краще обрати перше. Користь буде лише від кефіру та йогурту без наповнювача, а найкраще підтримають мікрофлору кишківника все ж квашена капуста і зелений салат.

Читайте також  Іде на покращення: Юному прикарпатцю потрібна допомога на боротьбу з раком

Міф 4. Найгірше для імунітету – антибіотики, а найкраще – імуномодулятори

Антибіотики через надмірне споживання без призначення дійсно роблять деякі “погані мікроби” ще небезпечнішими для нас – вони стають резистентними. В інших випадках це чудовий винахід людства. І імунітетові вони не загрожують. Так само, як і імуномодулятори йому не допомагають. Справжні імуномодулювальні засоби – це буквально кілька специфічних препаратів, що використовують у разі СНІДу чи пересадження органів. Все інше – “фуфломіцини”, які ні на що не впливають.

Міф 5. Вітаміни підвищують імунітет

Немає вітамінів, що роблять людей здоровішими. Навіть суперпотужний антиоксидант вітамін С. Якщо у людини низький імунітет через анемію та гіпотиреоз, аскорбінова кислота йому не допоможе. А от якщо у вас дефіцит вітаміну С та цинку – їх компенсація, безумовно, покращить захисні властивості організму. Люди плутають твердження “вітаміни підвищують імунітет” та “нестача вітамінів знижує імунітет”. Здоров’я залежить від достатньої кількості мікроелементів – це так. Але просто пити абищо з вітамінів не можна. Треба усувати саме свої дефіцити, тоді користь буде відчутна.

Міф 6. З віком імунітет погіршується

Вік сам по собі жодним чином не впливає на імунітет, захисні властивості знижуються через нестачу “гормонів молодості”, накопичення дисфункцій органів та дефіцитів, хронічне запалення, ігнорування ожиріння, гепатозу печінки та високого холестерину. А це може бути і в 40, і в 90! Традиційно з віком імунітет слабшає, але через наші звички та нерозуміння принципів превентивної медицини, а не через вік у паспорті.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.