Сіпається око – що робити: Поради офтальмологині

Останнім часом нічні повітряні тривоги значно поглиблюють стресовий стан українців. Він позначається не лише на психологічному рівні, виявляючись у безсонні, дратівливості чи, навпаки, апатії, а й на фізичному. І сіпання ока тому яскравий приклад.

Щоб з’ясувати природу цього явища, ступінь його небезпеки для організму та методи подолання, ми звернулися до офтальмологині мережі медцентрів “Новий Зір” Оксани Сергійченко.

Причини міокімії
Самовільні скорочення кругових м’язів повік в медицині називаються міокімією. Для її появи є багато чинників, і що цікаво – вони не завжди пов’язані з офтальмологією.

Отже, основними причинами тремтіння м’язів може бути:

стрес;

перевтома;

недосипання;

значне вживання алкоголю чи кави;

аномалії рефракції – короткозорість, астигматизм, далекозорість;

носіння контактних лінз.

Як бачимо, з наведеного переліку лише два чинники стосуються очей.

Чому міокімія може виникати за порушень зору
Якщо в людини поганий зір й вона забуває чи принципово не користується засобами корекції – окулярами чи лінзами, їй доводиться мружитися, щоб краще бачити. А це призводить до напруження м’язів. Те саме відбувається і в разі тривалої роботи за комп’ютером.

Ось чому серед підлітків міокімія нерідке явище – вони днями й ночами не відриваються від ґаджетів. А ще додайте сюди стрес від навчання, особливо у випускних класах, сильне зорове навантаження, перероблення великих обсягів інформації та хронічне недосипання.

У тих, хто страждає на пресбіопію (вікову далекозорість) і немає окулярів, теж може сіпатися око. Це зрозуміло, адже щоб читати без них чи розглядати деталі, доводиться дуже напружуватися.

У групі ризику й люди, що носять контактні лінзи, бо для ока це чужорідне тіло, яке лежить на рогівці. І тут немає різниці, які вони – м’які денні чи жорсткі нічні.

Читайте також  Лікар повідомив, коли в Україні буде пік захворюваності COVID-19

Чи це небезпечно і як позбутися сіпання
Взагалі міокімія не потребує спеціального лікування. Все, що треба зробити, це усунути чинники, які призводять до дрижання м’язів.

Основні рекомендації:

найголовніше – заспокоїтися! За можливості позбавитися від стресової ситуації чи змінити ставлення до неї;

налагодити здоровий сон – не менше ніж вісім годин;

на якийсь час прибрати з харчування алкоголь, каву, солодке;

зменшити періоди перебування за комп’ютером чи смартфоном;

у момент сіпання ока можна обережно помасажувати повіку;

якщо вдома є зволожувальні краплі, скористатися ними.

Як допоміжна терапія вітаються вітамінні добавки для покращення стану судин та живлення м’язів.

До кого звертатися
Коли проблема турбує неодноразово й протягом тривалого часу, слід проконсультуватися з лікарем. Спочатку рекомендується прийти на огляд до окуліста, який перевірить стан ока, сітківки, рефракцію.

Якщо офтальмологічної патології не виявлено і пацієнт прибрав такі чинники, як вживання кави, алкоголю, недосипання, сильне зорове навантаження, тоді необхідно звернутися до невролога. Найімовірніше, що той призначить заспокійливе.

Отже, бережімо себе, вмикаємо режим буддійського спокою, менше сидимо за ґаджетами й більше спимо. І хай жодний стрес не змусить наші очі сіпатися.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.